Adaptació del coeficient de GINI per a la formulació d'un coeficient de desigualtat lingüística
DOI:
https://doi.org/10.7203/acs.42.29098Palabras clave:
desigualtat, llengua, coeficient de giniResumen
El text adapta el Coeficient de Gini per elaborar un Coeficient de Desigualtat Lingüística (CDL) i aplicar-lo al cas valencià, tenint en compte les Taxes de Competència i les Taxes d?Ús. Es desenvolupen dos models, un basat en corbes parabòliques i un altre basat en corbes exponencials per al cas de disposar d?una parella de dades (x,y). Es calculen els Coeficients de Desigualtat Lingüística en ambdós casos per a les regions sociolingüístiques valencianes. Finalment es compara el resultat amb una corba general per al cas valencià
Descargas
Citas
ABRAMS, Daniel M.; STROGATZ, Steven H. (2003): «Modelling the dynamics of language death». Nature, 424, 900.
ALEKSANDROV, A. D.; KOLMOGOROV, A. N. i LAVRENTIEV, M. A. (2015): Le Matematiche, Torí, Bollati Boringhieri.
BANC MUNDIAL (2019): GINI Index, en https:// datos.bancomundial.org/indicador/si.pov.gini [Consulta 1/2/2019]
BENHAMROUCHE, Aziz; MARTÍN VIDE, Javier (2012): «Avances metodológicos en el análisis de la concentración diaria de la precipitación en la España peninsular», Anales de geografía de la Universidad Complutense, vol. 32, núm. 1, pp. 11-27.
GRAJALES CONESA, Julieta; ACEVES-CHONG, Lorena; RINCÓN-RABANALES, Manuel; CRUZLÓPEZ, Leopoldo (2016): «Jatropha curcas flowers from southern Mexico: chemical profile and morphometrics», Revista Mexicana de Biodiversidad, vol. 87, pp. 1321-1327.
HERNÀNDEZ, Francesc J. (2020): La relació entre competència (oral activa) i ús (públic): un model matemàtic, Treballs de Sociolingüística Catalana, núm. 30, en premsa.
INSTITUTO NACIONAL DE ESTADÍSTICA (2019): Coeficiente de Gini, en: http://www.ine.es/ jaxiT3/Tabla.htm?t=9966 [Consulta 1/2/2019]
MALDONADO, Antonio; PÉREZ-OCÓN, Rafael; HERRERA, Amparo (2007): Depressión and cognition: New insights from the Lorenz curve and the Gini index, International Journal of Clinical and Health Psychology, vol. 7, núm. 1, pp. 21-39.
MIRA, Jorge; PAREDES, Ángel (2005): «Interlinguistic similarity and language death Dynamics». Europhysics Letters, 69, 1031-1034.
MIRALLES, Clara: Models dinàmics de competició entre llengües. Treball de Grau, Universitat de València.
NAVARRO, Joaquín (2011): Al otro lado del espejo. La simetría en matemáticas. Barcelona: RBA.
PÉREZ LABAJOS, Carlos A.; AZOFRA, M.; BLANCO ROJO, Beatriz; ACHÚTEGUI RODRÍGUEZ, Juan José: EGUÍA, E.; DÍAZ, D. (2005): «Collision of fishing vessels. Lorenz curves and GINI indices», Journal of maritime research, vol. 2, núm. 3, pp. 97-106
PONTRIAGUIN, L. S. (2011a): Cálculo infinitesimal, Moscou: Krasand.
PONTRIAGUIN, L. S. (2011b): Método de coordenadas, Moscou: Krasand.
SIES-CEDCES [Servei d’Investigació i Estudis Sociolingüístics. Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana] (2005): Enquesta 2005 sobre coneixements i ús del valencià (síntesi de resultats). València: Generalitat Valenciana. (Les enquestes del SIES es poden veure ací: http://www.ceice.gva.es/web/ fondo-estadistico-documental/fondo-datosnumericos)
SIES-CEDCES (2010): Dades de coneixement i ús del valencià, 2010. València: Generalitat Valenciana.
SIES-CEDCES (2015): Dades de coneixement i ús del valencià, 2015. València: Generalitat Valenciana.
Descargas
Publicado
Cómo citar
-
Resumen20
-
PDF10
Número
Sección
Licencia
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0.
Los autores y autoras ceden a la revista Arxius de Ciències Socials de la Universitat de València los derechos de reproducción en revistas científicas de los textos publicados. Asimismo, permiten al equipo de ACS distribuir estos contenidos en todas aquellas bases de datos científicas en la que se encuentre indexada esta, siempre que el objetivo de ello sea el de contribuir a ampliar la difusión del conocimiento científico.
Arxius de Ciències Socials apuesta firmemente por políticas de distribución de contenido en abierto. Los textos publicados en esta revista están –si no se indica lo contrario– bajo una licencia de Creative Commons. Las personas autoras podrán reproducir sus artículos en otras publicaciones, mencionando en el nuevo texto que este ha sido previamente publicado en CGUV, adjuntando una cita completa al mismo.