Balanç d'11 anys de Política Forestal Autonómica
DOI:
https://doi.org/10.7203/CGUV..14722Resum
L'1 de gener de 1996 farà 11 anys de transferencia de les competències en materia forestal de l'administració central (ICONA) a l'autonòmica valenciana (Conselleria d'Agricultura). Malgrat l'oportunitat històrica d'aprofitar aquest fet per operar canvis importants en la gestió forestal, renovant- la i adequant- la a les particularitats del País Valencia, la transformació no s¿ha produït més que de manera molt superficial i, en tot cas, insuficient. Els incendis forestals continúen essent un greu fenomen socio-ecològic sense controlar I han passat a constituir el problema més destacat per l'opinió pública. Tanmateix, la pèrdua accelerada de sòl, l'erosió, és el procés de major gravetat i es troba també lluny de comptar amb una política adequada per fer- li front. No sols els incendis provoquen erosió. Les activitats tradicionals (agrícoles, ramaredes i forestals), mal regulades, les repoblacions inadequades i les tècniques desencertades de prevenció i lluita contra ls incendis, contribueixen a degradar més encara la vegetació natural i incrementen la pèrdua de sòl. Els projectes de repoblació impulsats per l'administració resulten continüistes i inadequatsal nostre territori, per l'ús quasi exclussiu de pins i per emprar maquinària pesant i tècniques "dures" de preparació del sòl. La "selvicultura preventiva" (basada en l'eliminació de vegetació arbustuva i la construcció de pistes forestals i "tallafocs") com estratègia per combatre els incendis resulta ineficaç i té greus impactes ecològics. La protecció de paratges naturals de caràcter forestal, en comarques d'interior, és quasi inexistent (un sol paratge: la Font-Roja, d'escasa superfície). La nova Llei Forestal valenciana, aprovada fa tres anys, és poc innovadora i presenta pocs instruments útils per a una gestió forestal de base ecològica.Descàrregues
Descàrregues
Com citar
-
Resum249
-
PDF (Español)65
Número
Secció
Llicència
Els autors i autores cedeixen a la revista Cuadernos de Geografía de la Universitat de València els drets de reproducció en revistes científiques dels textos publicats. Així mateix, permeten a l'equip de CGUV distribuir aquests continguts, a més de fer-ho en el lloc web de CGUV, en totes aquelles bases de dades científiques en què es trobi indexada aquesta, sempre amb l'objectiu d'assegurar una àmplia distribució dels continguts cedits per les persones autores.
Apostant per un ferm compromís amb les polítiques de continguts en obert i intentant garantir la màxima difusió dels treballs publicats, les persones autores mantenen tots els drets de copyright. Podran reproduir i distribuir les seves obres en altres publicacions. No obstant això, es recomana esmentar en el nou text que aquest ha estat prèviament publicat en CGUV, adjuntant una cita completa a aquest.
Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari- a una llicència de Creative Commons: Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 4.0 Internacional. La llicència completa es pot consultar a Creative Commons.