Autoidentitat i discursos mediàtics de la discapacitat en la premsa esportiva digital
DOI:
https://doi.org/10.7203/qf.0.21981Paraules clau:
autoidentitat mediàtica, mitjans digitals, discapacitat, discurs mediàtic, paralímpics
Resum
Aquesta investigació aborda la relació entre mitjans i discapacitat des de l'àrea del periodisme esportiu amb la cobertura de la premsa digital colombiana dels Jocs Paralímpics Riu 2016. L'estudi va analitzar els significats assignats pels esportistes paralímpics colombians a les notícies publicades pels mitjans digitals sobre la seua participació, així com els elements d'aquestes notícies i la manera com van influir en la seua autoidentificació mediàtica. Des d'un enfocament crític-interpretatiu, la perquisició es va desenvolupar en dues fases: en la primera es va realitzar una anàlisi textual de 559 notícies digitals publicades sobre el tema; en un segon moment, les dades obtingudes es van confrontar amb les i els 45 protagonistes de les notícies a través d'entrevistes semiestructuradas. Es va constatar que la majoria de les i els atletes manquen de coneixement i adopció del model progressista de representació mediàtica de la discapacitat, per la qual cosa valoren els discursos mediàtics supercrip amb els quals són representats com a herois o models d'inspiració, no pels seus assoliments esportius, sinó per la seua capacitat de superació “a pesar” de la discapacitat. Es conclou que, en la mesura en què els mitjans digitals els mostren com a atletes, especialment que inspiren a altres persones amb i sense discapacitat, incrementen les possibilitats que aquests esportistes desenvolupen una autoidentitat mediàtica. En tal sentit, a partir de la valoració positiva o negativa de determinats elements de les notícies, els esportistes es van sentir o no autoidentificats mediàticament de manera imposada, assumida, negociada o rebutjada.
Descàrregues
Descàrregues
Publicades
Com citar
-
Resum1542
-
PDF (Español)895
Número
Secció
Llicència
Este obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 4.0 Internacional.
Tots els documents inclosos a OJS són d'accés lliure i propietat dels seus autors i/o institucions editores, i per tant, qualsevol acte de reproducció, comercialització, comunicació pública o transformació total o parcial necessita el consentiment exprés i escrit d'aquests.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).