Fluïdesa semàntica i variació regional en hidrònims de les comarques valencianes de parla xurra

Autors/ores

  • Antonio Garcia i Osuna Societat d'Onomàstica

DOI:

https://doi.org/10.7203/qfilologia.20.7519

Resum

Amb el present article pretenem exemplificar mitjançant l’estudi dels hidrònims naturals i artificials, tant dels genèrics toponímics com dels pretopònims, de dos dels trets caracteritzadors del lèxic hidronímic: la fluïdesa semàntica –un significat és realitzat mitjançant més d’un significant i, a la vegada, un significant, per més d’un significat. Aquests dos trets caracteritzadors ja havien estat assenyalats per l’investigador nord-americà Thomas Glick tot referint-se a l’estudi del lèxic valencià del reg.

Aquests trets caracteritzadors són referits dins el context de la parla xurra de les comarques valencianes lingüísticament de base castellanoaragonesa. Al si d’aquestes comarques, s’hi estudia el tret de la variació regional, no solament amb diversos resultats lèxics, sinó també formals, fruit del contacte de llengües i de l’adstrat àrab hispànic. A tall d’exemple d’aquests canvis formals, oferim els quatre resultats –hocino/hochino/hogina/ fuchino– corresponents a l’etim llatí F?CE+ INU, ‘gola, congost’.

Paraules clau: parla xurra; hidrònims; variació regional; fluïdesa semàntica; adstrat.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Antonio Garcia i Osuna, Societat d'Onomàstica

--

Descàrregues

Publicades

2015-12-29

Com citar

Garcia i Osuna, A. (2015). Fluïdesa semàntica i variació regional en hidrònims de les comarques valencianes de parla xurra. Quaderns De Filologia - Estudis Lingüístics, 20, 195–228. https://doi.org/10.7203/qfilologia.20.7519
Metrics
Views/Downloads
  • Resum
    666
  • PDF (Español)
    565

Número

Secció

Artículos

Metrics