Sobre la revista

Focus i abast

QUADERNS DE FILOSOFIA és una revista de periodicitat semestral dedicada a la publicació de textos originals sobre temes de tots els camps de la filosofia, així com a la seua didàctica. Cada número de la revista tindrà almenys aquestes tres seccions:


-Articles d'investigació: contribucions originals en els diversos àmbits de la investigació en filosofia.


-Brúixola filosòfica: articles destinats a la presentació d'un determinat tema o debat filosòfic, escrits per especialistes i participants en el debat en qüestió.


-Notes de discussió i ressenyes.


-Alguns números inclouen la secció Documents, dedicada a textos o traduccions inèdits.


També publiquem números monogràfics que s'encarreguen a editors convidats i simposis dedicats a llibres rellevants recentment publicats.

Procés d'avaluació d'experts/ertes

Tots els articles d'investigació publicats a QUADERNS DE FILOSOFIA seran sotmesos a doble revisió cega per experts externs a l'equip editorial i a la institució editora. Els originals enviats per a la secció de ressenyes seran avaluats directament pels editors de la revista.


 


Taxes


No s'aplica cap càrrec, ni per avaluació ni per publicació.


 


Mala conducta en la recerca


Els editors de la revista maldaran per descobrir qualsevol mena de plagi en els articles proposats. En cas que s'hi detecte, es demanaran explicacions a l'autor i es retirarà l'article.

Política d’accés obert

Aquesta revista proporciona l'accés lliure i immediat al seu contingut sota el principi que fer disponible gratuïtament la investigació al públic fomenta un intercanvi major de coneixement global.

Declaració sobre mala praxis i ètica de la publicació

QUADERNS DE FILOSOFIA es compromet amb la comunitat acadèmica assegurant l'ètica i la qualitat dels articles que publica. Com a referència, la nostra revista utilitza el Codi de Conducta que ha definit el Committe on Publication Ethics (COPE) per als editors de revistes científiques.


En compliment d'aquestes bones pràctiques, QUADERNS DE FILOSOFIA ha publicat el sistema d'arbitratge que se segueix per a la selecció d'articles, així com els criteris d'avaluació que apliquen els parells revisors externs anònims. QUADERNS DE FILOSOFIA manté actualitzats aquests criteris, basant-se únicament en la importància científica, l'originalitat, la claredat i la rellevància de l'article presentat. La nostra revista garanteix la confidencialitat del procés d'avaluació en tot moment: l'anonimat dels revisors i autors; el contingut revisat; l'informe motivat emès pels revisors i qualsevol altra comunicació emesa pels consells editorials, assessors i científics que siguen necessaris.


Mala conducta a la investigació
QUADERNS DE FILOSOFIA declara el seu compromís amb el respecte i la integritat dels treballs publicats. Per això, el plagi està estrictament prohibit i els textos que s'identifiquen com a plagiats, o amb contingut fraudulent, seran eliminats o no es publicaran en QUADERNS DE FILOSOFIA.


També es comprovaran i sancionaran altres formes de conducta inapropiada, com ara la tergiversació de l'afiliació, l'ús de material de tercers sense permisos, la manipulació de cites, la manipulació de la revisió per iguals, etc.


La revista actuarà el més ràpidament possible en aquests casos. Quan accepten les condicions expressades per la nostra revista, els autors han de garantir que l'article i els materials associats són originals i no infringeixen els drets d'autor. Els autors també han de garantir que, en cas de coautoria, hi ha hagut ple consens entre els coautors implicats i que l'article no ha estat presentat ni publicat prèviament en cap altre mitjà.


Reclamacions i recursos
QUADERNS DE FILOSOFIA també seguirà les directrius del Comitè d'Ètica de Publicacions (COPE) per tractar les apel·lacions a les decisions de l'editor i les queixes sobre el procés de revisió per parells.


Després de rebre l'apel·lació, la direcció editorial de la revista pot prendre tres decisions (amb la participació, si escau, dels editors associats que hagen gestionat l'enviament): 1) confirmar la decisió de rebutjar el manuscrit; 2) convidar a presentar un manuscrit revisat; 3) sol·licitar una revisió per iguals addicional del manuscrit original.


La més estricta confidencialitat s'aplica als possibles aclariments, reclamacions o queixes que un autor vulga remetre als comitès de la revista o als revisors de l'article.


Correccions posteriors a la publicació
QUADERNS DE FILOSOFIA garanteix una resposta adequada a les necessitats dels lectors i autors, assegurant la qualitat dels treballs publicats, protegint i respectant el contingut i la integritat dels articles. L'Equip Editorial publicarà correccions, aclariments, retractacions i disculpes quan calga.


Conflictes d'interessos
Tots els autors (i coautors) han de declarar a QUADERNS DE FILOSOFIA qualsevol interès concurrent rellevant, vinculat a aspectes econòmics, legals, professionals o d'altres, en relació amb altres organitzacions o persones amb què treballen i que puguen influir en la investigació o en la interpretació dels resultats.

Llenguatge inclusiu i no sexista

En totes les contribucions es garantirà un ús inclusiu i no sexista del llenguatge. Aquest ús no afecta el caràcter masculí o femení de les paraules, sinó a la consideració d'una referència explícita a homes i dones. 


Es recullen a continuació algunes propostes: 


• Genèrics reals


Hi ha substantius, ja siguen masculins o femenins, que designen tant dones com homes. Exemples: la persona, la víctima, l'ésser humà, l'alumnat, la població. 


• Substantius abstractes 


Són aquells termes que s'utilitzen per fer referència a un càrrec, professió, rol, etc., independentment de la persona que l'ostenta. Exemples: direcció, presidència, autoria, gerència. 


• Desdoblaments


Per fer referència a un grup integrat per homes i dones podem utilitzar els dos gèneres gramaticals. Exemples: pensadors i pensadores, pares i mares, filles i fills. 


• Les barres


Recomanem usar-les en la comunicació administrativa (impresos, formularis, fitxes, etc.), ja que en els textos acadèmics resulten excessivament invasives. Exemple: autors/es.


• Pronoms i determinants sense marca de gènere


És convenient evitar l'ús d’aquell/s que, i utilitzar en el seu lloc la persona o persones, que inclou de forma econòmica tant el femení com el masculí. Exemple: "impensable per a qui". 


Una altra forma consisteix a emprar, al costat de substantius d'una sola terminació, determinants sense marca de gènere, com, per exemple, tothom, cadascú o qualsevol en comptes de, per exemple, tots amb el qual de nou faríem servir el masculí com a genèric. Exemples: "es va comptar amb tothom", "cadascú té el seu paper".


• Omissió del subjecte


En determinades ocasions, quan el subjecte de l'oració és un masculí utilitzat com a genèric, es pot ometre aquest subjecte i utilitzar altres recursos:


- amb formes no personals del verb; exemples: "Cal signar al principi i al final de la classe";


- amb estructures amb es; exemple: "Se signa al principi i al final de la classe";


- amb formes personals del verb, usant per exemple el verb en primera persona del plural; exemple: "Vam signar al principi i al final de la classe".


• Omissió de determinants


Hi ha substantius amb forma invariable per a tots dos gèneres gramaticals, que, si no van acompanyats de paraules que els atorgue un gènere, engloben sense problemes tant a dones com a homes. Únicament amb ometre el determinant estem fent servir un llenguatge inclusiu. Exemples: sol·licitant, declarant, denunciant, contribuent, recurrent, representant, estudiant, docent, professional, avalador, titular, assistent, etc.


• Ús de perífrasis


La perífrasi expressa per mitjà de diverses paraules una cosa que hauria pogut dir-se amb menys o amb una de sola. Exemples: personal sanitari, les persones que exerceixen, etc.


• Aposicions explicatives


Darrere d'un substantiu podem utilitzar una aposició explicativa, que explica alguna cosa més sobre el substantiu. Exemples: "L'objectiu és proporcionar als joves, d'un i altre sexe, una formació plena".

Indexació

QUADERNS DE FILOSOFIA és inclosa en els següents índexs i bases de dades:


 


Plataformes d'avaluació, identificació i impacte per a revistes científiques



  • CIRC. Clasificación integrada de revistas científicas

  • ERIH PLUS. European Reference Index for the Humanities and the Social Sciences.

  • Sello FECYT 2021 - Calidad revistas científicas españolas.

  • Latindex. Sistema Regional de Información en Línea para Revistas Científicas de América Latina, el Caribe, España y Portugal.

  • MIAR. Matriu d'Informació per a l'Anàlisi de Revistes.

  • REDIB.  Red Iberoamericana de Innovación y Conocimiento Científico. Plataforma de acceso para revistas científicas electrónicas españolas y latinoamericanas.

  • Scopus. Abstract and citation database of peer-reviewed literature including scientific journals, books, and conference proceedings.


Directoris i catàlegs 



  • Dialnet. Portal para la Difusión de la Producción Cinetífica Hispana (Universidad de La Rioja).

  • DOAJ. Directory of Open Access Journals.

  • Dulcinea. Derechos de explotación y permisos para el auto-archivo de revistas científicas españolas. 

  • EuroPub. A comprehensive, multipurpose database covering scholarly literature, with indexed records from active, authoritative journals, and indexes articles from journals all over the world.

  • ÍnDICEs-CSIC. Información y Documentación de la Ciencia en España.

  • Philosopher's IndexOnline Bibliography in Philosophy.

  • REBIUN. Red de Bibilotecas REBIUN (CRUE).


Signant de DORA - San Francisco Declaration on Research Assessment.




 


logoindex


 


FECYT



Propietat intel·lectual

Les obres publicades en Quaderns de Filosofia es troben sota la licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 4.0 Internacional.

Codi ètic i de bones pràctiques

Quaderns de filosofia (València, ISSN 2341-1414, eISSN 2341-3042) és una revista acadèmica per a professionals de la filosofia que publica articles originals de qualitat científica mitjançant un fort compromís de compliment dels millors principis de transparència i bones pràctiques. 


Per això, Quaderns de filosofia compta amb un Codi Ètic basat en els principis de The The Committee on Publication Ethics (COPE) que conté les directrius de les millors pràctiques sobre la conducta ètica que han de seguir els editors, revisors i autors.


 


1.         Editors


1.1.      Responsabilitat


Els editors interns són els que revisen en primer lloc qualsevol treball presentat i, si les propostes són adequades per a ser considerades per a *Quaderns de *filosofia, llavors són enviades als revisors.


Amb la finalitat de proporcionar el màxim benefici a la comunitat científica en la disciplina filosòfica, els editors tenen la responsabilitat professional de garantir alts estàndards de qualitat i compromisos ètics bàsics durant tot el procés.


1.2.      Imparcialitat


Els editors han de coordinar les relacions entre tots els membres de la revista i informar els autors i avaluadors amb imparcialitat, honestedat, responsabilitat i confidencialitat, estàndards que han de mantindre en totes les tasques que els corresponen.


Els editors han d'exercir la seua labor de manera constructiva i sensible, avaluant els manuscrits únicament per la seua qualitat acadèmica, independentment de les preferències polítiques, religioses, financeres o personals.


1.3.      Reclamacions i recursos


D'acord amb les directrius de Reclamacions i Recursos de Quaderns de filosofia, els editors han d'atendre qualsevol inquietud i desig d'apel·lar o de reclamar que es presente a través del correu quadfia@uv.es


Els editors també han de garantir la qualitat dels treballs publicats publicant correccions, aclariments, retractacions i disculpes quan siga necessari.


1.4.      Desacords


Si hi ha desacords relacionats amb l'autoria o la seua ordre durant el procés de la revista, l'article no es publicarà fins que es resolga aquesta qüestió. Els editors no són responsables de les disputes o desacords relacionats amb l'autoria d'un manuscrit. Seguint les Directrius de COPE sobre bones pràctiques de publicació, és útil decidir l'autoria al principi de la planificació d'un projecte d'investigació.


 


2.         Revisors


2.1.      Responsabilitat


Els revisors contactats pel consell editorial de Quaderns de filosofia han d'acceptar la revisió només si tenen l'experiència necessària per a avaluar el manuscrit i poden ser imparcials en la seua avaluació. És millor advertir a l'equip editorial si no és possible fer-ho d'aquesta manera quan se'ls demane la revisió.


2.2.      Acceptació o rebuig


Els editors només poden acceptar o rebutjar un article per a la seua publicació en funció de la importància, rellevància, originalitat i claredat d'aquest. D'acord amb els Principis de Transparència i Bones Pràctiques de Quaderns de filosofia, qualsevol decisió ha de ser comunicada en primer lloc a l'Equip Editorial de Quaderns de filosofia, que ho notificarà als autors.


2.3.      Confidencialitat en el procés de revisió per parells


D'una banda, els revisors no han d'acceptar l'avaluació de manuscrits en els quals hi haja alguna referència a la identitat de l'autor. En aquests casos, han d'informar immediatament l'editor, que ha d'enviar el treball a un altre revisor. D'altra banda, els revisors han d'eliminar qualsevol referència que els identifique quan envien les avaluacions a l'autor. No s'ha de contactar directament amb els autors sense el permís de la revista.


2.4.      Interessos contraposats o conflictius


Els revisors han de declarar tots els possibles interessos concurrents o conflictius, a nivell personal, financer, polític o religiós. A més, a nivell intel·lectual i professional, els revisors no han d'acceptar la revisió d'un article només per a tindre'l a la vista sense intenció de presentar una revisió, ni tampoc acceptar la revisió d'un article molt similar a un en el qual ja s'estiga treballant.


2.5.      Línia temporal


Quaderns de filosofia es finança íntegrament a través de la Societat de Filosofia del País Valencià. No busca cap ingrés addicional i no permet cap mena de contingut publicitari en la plataforma. Per tant, els revisors no són remunerats pel seu treball.


No obstant això, Quaderns de filosofia es compromet amb un procés àgil de revisió per parells. Per tant, els revisors han de respondre a una invitació de revisió per parells dins d'un termini raonable. Si els revisors no poden fer-lo, és convenient informar la revista al més prompte possible i fer suggeriments de revisors alternatius si és pertinent. 


 


3.         Autors


3.1.      Responsabilitat


3.1.1.   Els autors només poden presentar manuscrits amb els quals tinguen una relació precisa amb la investigació realitzada. S'espera que els autors assumisquen la responsabilitat de tractar adequadament amb tota la informació abocada en el text.


El contingut del manuscrit ha d'estar degudament citat i referenciat, i tractat amb rigor acadèmic. Qualsevol afirmació o fet presentat de manera fraudulenta o imprecisa constitueix un comportament inacceptable.


3.1.2.   Per a evitar disputes sobre l'atribució de crèdits acadèmics, Quaderns de filosofia recomana decidir des del principi de la planificació d'un projecte d'investigació qui seran acreditats com a autors, com a col·laboradors, i qui només seran reconeguts.


3.1.3.   Els autors han de respondre als revisors i editors al més prompte possible de manera clara, senzilla i professional als comentaris sobre el seu treball.


3.2.      Transparència


3.2.1.   Abans d'enviar els seus treballs, els autors han d'assegurar-se que compten amb el permís, la llicència o la certificació de les dades o anàlisis preses de qualsevol font que no siga de la seua autoria. En aquest cas, hauran de citar aquesta informació de manera respectuosa i acadèmicament correcta.


3.2.2.   Els autors han d'enviar en el moment de l'enviament la seua informació rellevant per a augmentar la transparència en l'autoria (per exemple, enviant el seu ORCID).


3.3.      Originalitat


3.3.1.   Els autors han d'assegurar l'originalitat dels seus treballs i garantir que no han publicat o presentat el mateix treball en cap altra revista i en cap altre idioma.


3.3.2.   Els autors han de minimitzar les autocitacions en els seus articles enviats a Quaderns de filosofia. Si és necessari utilitzar-les, les autocitacions han d'aparèixer sense indicar el nom dels autors en el manuscrit.


3.4.      Procés de revisió per iguals


3.4.1.   Els autors no han d'incloure en el seu manuscrit cap referència personal (o d'un altre tipus) que puga identificar-los. Les relacions anònimes entre l'avaluador i l'autor han de respectar-se en tot moment.


3.4.2.   Els autors han de respondre als comentaris dels revisors de manera responsable i respectuosa, així com acceptar la decisió final dels editors sobre l'acceptació o el rebuig d'un manuscrit.

Col·laborador/a

Finançament


QUADERNS DE FILOSOFIA es financia completament a través de la Societat de Filosofia del País Valencià. No cerca ingressos adicionals de cap mena.


La revista no publica, ni mostra en la web, ni conté enllaços a anuncis de cap tipus, ni tampoc realitza marketing directe.

Història de la revista

QUADERNS DE FILOSOFIA es preveu com una revista de periodicitat semestral dedicada a temes de filosofia i la seua didàctica. Cada número de la revista tindrà tres seccions:


-Articles d'investigació: contribucions originals en els diversos àmbits de la investigació en filosofia.


-*Brúixola filosòfica*: articles destinats a la presentació d'un determinat tema o debat filosòfic, escrits per especialistes i participants en el debat en qüestió.


-Notes de discussió i ressenyes.


Tots els treballs publicats a QUADERNS DE FILOSOFIA seran sotmesos a revisió cega per experts. Les llengües de publicació seran el català, el castellà i l'anglès.


Ni la publicació, ni el procés de revisió dels articles suposa cap despesa per a l'autor. Publicar en la revista és completament gratuït.


La revista té una versió en paper i una versió electrònica d'accés obert, allotjada en en el Open Journal Systems.


QUADERNS DE FILOSOFIA està inclosa en els següents serveis d'indexació i resums: ERIH-PLUS, Latindex, Philosopher's Index i Dialnet. I ha sol·licitat la inclusió en d'altres.


QUADERNS DE FILOSOFIA és editada per la Societat de Filosofia del País Valencià en col·laboració amb el Servei de Publicacions de la Universitat de València.


Per accedir a la primera època de QUADERNS feu click aci.