Casas de Don Pedro (Belmez, Córdoba): Menhires y cronología
DOI:
https://doi.org/10.7203/SAGVNTVM.53.20969Resum
Ofrecemos los resultados de una datación sobre una muestra de carbón procedente de un hogar asociado a dos menhires que forman parte de la cabecera del Dolmen de las Casas de Don Pedro. La fecha obtenida permite defender que los menhires debieron erigirse a comienzos del IV milenio y que el simbolismo que encarnan estaba en un punto álgido.
Descàrregues
Referències
BARRIOS, J.; GAVILÁN, B.; MARTÍN, J.C.; MONTEALEGRE, L. (2014): Territorio y materias primas: el dolmen de las Casas de Don Pedro (Belmez, Córdoba). II Congreso de Prehistoria de Andalucía. Movilidad, contacto y cambio. Consejería de Educación, Cultura y Deporte, Junta de Andalucía. Sevilla. 391-398.
CABRERO GARCÍA, R.; AMBROSIANI FERNÁNDEZ, J.; GUIJO MAURI, J. M.; GÓMEZ MURGA, E. (2005): Estudio de restos humanos procedentes del Dolmen de Cañada Real depositados en el Departamento de Anatomía y Embriología Humanas de la Facultad de Medicina de la Universidad de Sevilla, Spal 14, 59-74.
CALADO MENDES, D.; NOCETE CALVO, F.; CÁMALICH MASSIEU, MªD.; MARTÍN SOCAS, D.; NIETO LIÑÁN, J.M.; ALEX TURQ, E.; RODRÍGUEZ BAYONA, M. (2004): Los poblados con menhires del Algarve Occidental: Nuevas perspectivas para la explicación de las primeras sociedades sedentarias en el Suroeste Peninsular. Jornadas Temáticas Andaluzas de Arqueología. 195-204.
GAVILÁN CEBALLOS, B. (1987): Excavación arqueológica de urgencia en el Dolmen de las Casas de Don Pedro (Belmez, Córdoba). Anuario Arqueológico de Andalucía, 1986. III: Actividades de Urgencia. Junta de Andalucía. Sevilla. 118-120.
GAVILAN CEBALLOS, B. (2003-2004): El Alto Valle del Guadiato durante la Prehistoria Reciente: El poblamiento Neolítico y Calcolítico. Espacio, Tiempo y Forma. Serie I: Prehistoria y Arqueología 16-17, 119-170.
GAVILÁN, B.; VERA, J.C. (2005): Neolítico y megalitismo prefunerario en Andalucía. III Congreso del Neolítico en la Península Ibérica (R. Ontañón, C. García-Moncó, P. Arias, eds.). Universidad de Cantabria. Santander. 535-541.
GAVILÁN, B.; MAS, M., RODRÍGUEZ, J.; SOLÍS, M.; GARRIDO, E. (2020): Hallazgos de cinabrio en contextos del Neolítico cordobés: la Cueva de los Murciélagos (Zuheros) y el dolmen de Casas de Don Pedro (Belmez). El oro rojo en la Antigüedad. Perspectivas de investigación sobre los usos y aplicaciones del cinabrio entre la Prehistoria y el fin del mundo antiguo (M. Zarzalejos Prieto, P. Hevia Gómez, L. Mansilla Plaza, eds.). UNED. Madrid. 161-186.
LESTÓN GÓMEZ, M. (2011): Las excavaciones y los descubrimientos. El Dolmen de Dombate. Arqueología, Arquitectura y Conservación. (F. Cebrián del Moral, J. Yáñez, M. Lestón, F. Vidal, F. Carrera, eds). Diputación de A Coruña. 139-227.
LINARES CATELA, J.A. (2009): El círculo megalítico de la Pasada del Abad (Rosal de la Frontera, Huelva). El megalitismo no funerario de la Rivera del Chanza. IV Encuentro de Arqueología del Suroeste Peninsular. Huelva. 174-208.
RAMOS MUÑOZ, J.; GILES PACHECO, F. (eds) (1996): El Dolmen de Alberite (Villamartín). Aportaciones a las Formas Económicas y Sociales de las Comunidades Neolíticas en el Noroeste de Cádiz. Universidad de Cádiz. Cádiz.
Descàrregues
Publicades
Com citar
-
Resum549
-
PDF (Español)349
Número
Secció
Llicència
Licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 3.0 Unported.
Amb la publicació impresa dels treballs, els/les autors/es accepten que el Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València pugui permetre la difusió i el lliure accés a través de les adreces electròniques i enllaços de l'editor.
El contingut dels treballs és responsabilitat dels autors/es signants i no expressa la posició ni l'opinió del Consell de Redacció.
Les obres que es publiquen en aquesta revista estan subjectes als següents termes:
1. Els/Les autors/es conservan els drets patrimonials (copyright) de les obres publicades, i afavoreixen i permeten la reutilització de les mateixes sota la llicència indicada en el punt 2.
2. Les obres es publiquen en l'edició electrònica de la revista sota una llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 Espanya. Es poden copiar, usar, difondre, transmetre i exposar públicament, sempre que es citi la autoria, la url, i la revista, i no es facin servir per a fins comercials.
3. Els/Les autors/es estan d'acord amb la llicència d'ús utilitzada per la revista, amb les condicions d'auto-arxiu i amb la política d'accés obert.
4. En cas de reutilització de les obres publicades cal esmentar la existència i especificacions de la llicència d'ús a més d'esmentar l'autoria i font original de la publicació.
5. La política editorial de la revista permet que els/les autors/es puguin utilitzar les versions preprint (versió enviada per l'autor), postprint (versió revisada i acceptada) i postprint publicada.