La conquista romana de la zona central cantábrica. El caso de la Peña del Castro (La Ercina, León, España), nuevos aportes para su conocimiento.
DOI:
https://doi.org/10.7203/SAGVNTVM.56.25953Resum
La Peña del Castro cuenta con una larga ocupación que se iniciaría en el siglo X a.C. hasta el Cambio de Era, momento en el que el poblado será abandonado y destruido. A partir del estudio tipológico y estratigráfico de los materiales y estructuras exhumadas en el yacimiento, se han analizado las causas que desembocaron en este trágico final. Además de la destrucción violenta del emplazamiento, se ha identificado una ocupación militar posterior, que se podría relacionar con una estrategia de control territorial en época imperial y la incorporación de la zona cantábrica a la administración romana. Finalmente, a partir de los datos obtenidos, en una zona con escasos datos sobre este episodio histórico, ha permitido vincular este fenómeno con lo sucedido en otros yacimientos de la misma área, así como aportar nueva información al conocimiento del proceso de romanización y sus consecuencias en las poblaciones locales cantábricas.
Descàrregues
Descàrregues
Publicades
Com citar
-
Resum72
-
PDF (Español)44
Número
Secció
Llicència
Licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 3.0 Unported.
Amb la publicació impresa dels treballs, els/les autors/es accepten que el Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València pugui permetre la difusió i el lliure accés a través de les adreces electròniques i enllaços de l'editor.
El contingut dels treballs és responsabilitat dels autors/es signants i no expressa la posició ni l'opinió del Consell de Redacció.
Les obres que es publiquen en aquesta revista estan subjectes als següents termes:
1. Els/Les autors/es conservan els drets patrimonials (copyright) de les obres publicades, i afavoreixen i permeten la reutilització de les mateixes sota la llicència indicada en el punt 2.
2. Les obres es publiquen en l'edició electrònica de la revista sota una llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 Espanya. Es poden copiar, usar, difondre, transmetre i exposar públicament, sempre que es citi la autoria, la url, i la revista, i no es facin servir per a fins comercials.
3. Els/Les autors/es estan d'acord amb la llicència d'ús utilitzada per la revista, amb les condicions d'auto-arxiu i amb la política d'accés obert.
4. En cas de reutilització de les obres publicades cal esmentar la existència i especificacions de la llicència d'ús a més d'esmentar l'autoria i font original de la publicació.
5. La política editorial de la revista permet que els/les autors/es puguin utilitzar les versions preprint (versió enviada per l'autor), postprint (versió revisada i acceptada) i postprint publicada.