La población y el poblamiento en la comarca de Requena-Utiel
DOI:
https://doi.org/10.7203/CGUV..14963Resum
La comarca de Requena-Utiel, situada en el interior valenciano, ocupa tanto desde el punto de vista físico como demográfico, una zona de transición entre el superpoblado litoral valenciano y la semidespoblada región manchega. La misma comarca de Requena-Utiel siempre ha estado poco poblada y su poblamiento concentrado en la vega del río Magro que sirve de camino natural de comunicaciones entre la Meseta y el Mediterráneo. Tradicionalmente cerealística y ganadera, con un gran centro artesanal sedero en la capital comarcal, Requena, esta comarca se orientó hacia la viticultura en el siglo XIX y la misma colonización vitícola trajo consigo la dispersión de la población por su campiña y la proliferación de un poblamiento rural en infinidad de aldeas y caseríos. Entre 1950 y 1975 la emigración rural ha vaciado amplias zonas y el poblamiento vuelve a recobrar su antiguo carácter concentrado. La tendencia actual apunta hacia un estancamiento demográfico general para toda la comarca y hacia la persistencia del hábitat concentrado.Descàrregues
Descàrregues
Com citar
-
Resum222
-
PDF (Español)89
Número
Secció
Llicència
Els autors i autores cedeixen a la revista Cuadernos de Geografía de la Universitat de València els drets de reproducció en revistes científiques dels textos publicats. Així mateix, permeten a l'equip de CGUV distribuir aquests continguts, a més de fer-ho en el lloc web de CGUV, en totes aquelles bases de dades científiques en què es trobi indexada aquesta, sempre amb l'objectiu d'assegurar una àmplia distribució dels continguts cedits per les persones autores.
Apostant per un ferm compromís amb les polítiques de continguts en obert i intentant garantir la màxima difusió dels treballs publicats, les persones autores mantenen tots els drets de copyright. Podran reproduir i distribuir les seves obres en altres publicacions. No obstant això, es recomana esmentar en el nou text que aquest ha estat prèviament publicat en CGUV, adjuntant una cita completa a aquest.
Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari- a una llicència de Creative Commons: Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 4.0 Internacional. La llicència completa es pot consultar a Creative Commons.