Frustrats, incompresos i oblidats: els expedicionaris espanyols de la il·lustració
DOI:
https://doi.org/10.7203/metode.79.2647Paraules clau:
Amèrica, expedició, Filipines, il·lustració, viatgeResum
En l’últim terç del segle XVIII la corona espanyola es va incorporar a la pràctica de promoure expedicions que, junt amb la reivindicació sobre els territoris visitats, elaboraren també estudis i catàlegs de les riqueses naturals trobades. La majoria dels expedicionaris van topar a la tornada amb la incomprensió i l’oblit de les mateixes institucions que havien promogut el seu viatge.Descàrregues
Referències
Galera Gómez, A., 2010. Las corbetas del Rey: el viaje alrededor del mundo de Alejandro Malaspina (1789-1794). Fundación BBVA. Madrid.
González Bueno, A., 2008. José Celestino Mutis (1732-1808). Naturaleza y arte en el nuevo Reyno de Granada. CSIC / AECID. Madrid.
González Bueno, A. and R. Rodríguez Nozal, 2000. Plantas americanas para la España ilustrada: génesis, desarrollo y ocaso del proyecto español de expediciones botánicas. Universidad Complutense de Madrid. Madrid.
Moreno, R., 1988. La primera cátedra de botánica en México, 1788. Sociedad Botánica de México / Sociedad Mexicana de Historia de la Ciencia y de la Tecnología. Mexico D. F.
Puerto Sarmiento, F. J., 1988. La ilusión quebrada. Botánica, sanidad y política científica en la España Ilustrada. Serbal / CSIC. Barcelona.
Descàrregues
Publicades
Com citar
-
Resum633
-
PDF 179
-
PDF94
-
PDF (Español)167
Número
Secció
Llicència
Tots els documents inclosos en OJS són d'accés lliure i propietat dels seus autors.
Els autors que publiquen en aquesta revista estan d'acord amb els següents termes:
- Els autors conserven els drets d'autor i garanteixen a la revista el dret a la primera publicació del treball, llicenciat baix una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons, que permet a altres compartir el treball amb un reconeixement de l'autoria del treball i citant la publicació inicial en aquesta revista.
- Es permet i s'anima els autors a difondre la versió definitiva dels seus treballs electrònicament a través de pàgines personals i institucionals (repositoris institucionals, pàgines web personals o perfils a xarxes professionals o acadèmiques) una vegada publicat el treball.