Paradoxes i argumentació. De la Retórica als refinaments de la matemàtica

Autors/ores

  • Sebastià Serrano Universitat de Barcelona

DOI:

https://doi.org/10.7203/metode.6.4553

Paraules clau:

retòrica, lògica, argumentació, paradoxa, autoreferència

Resum

Les paradoxes -i els problemes que aquestes susciten a la lògica- poden rastrejar-se, com a objecte de reflexió, des dels sofistes fins als matemàtics i filòsofs del llenguatge contemporanis, passant per Aristòtil, Abel o Russell, mentre l’àlgebra retòrica es convertia en àlgebra sincopada i finalment en àlgebra simbòlica.  La paradoxa pot ser vista com  un entrebanc que impedeix  el raonament asèptic, però també com un estímul provocador per a la imaginació i per a la praxi argumentativa /persuasiva, un recurs retòric que ha mobilitzat al llarg de la història les energies del pensament rigorós a fi d’evitar el «contraban» de les fal·làcies en els discursos de tota mena. Un repte, doncs, que suscita la creativitat en l’àmbit d’una cultura deutora de la tradició retòrica.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Sebastià Serrano, Universitat de Barcelona

Full Professor Emeritus of Linguistics at the University of Barcelona (Spain). He published several studies on linguistics, semiotics and communication theory. He received the St. George’s Cross Award from the Catalan government in 2003. His first book, Elementos de lingüística matemática (“Elements of mathematical linguistics”, Anagrama, 1975) won the Anagrama Essay Award. Two of his most recent books are La fiesta de los sentidos (“The festival of senses”, Now Books, 2009) and Del amor, la mentira y la persuasión (“Of love, lies and persuasion”, Destino, 2013).

Referències

Hofstadter, D. R. (1979). Gödel, Escher, Bach: An eternal golden brain. New York: Basic Books.

Nagel, E., & Newman, J. R. (1970). El teorema de Gödel. Madrid: Tecnos.

Serrano, S. (1985). La paradoxa. Barcelona: Planeta. Serrano, S. (1996). Comunicació, llenguatge i societat. Barcelona: Edicions 62.

Vega Reñón, L., & Olmos González, P. (Eds.). (2011). Compendio de lógica, argumentación y retórica. Madrid: Trotta.

Descàrregues

Publicades

2016-04-15

Com citar

Serrano, S. (2016). Paradoxes i argumentació. De la Retórica als refinaments de la matemàtica. Metode Science Studies Jornal, (6), 99–105. https://doi.org/10.7203/metode.6.4553
Metrics
Views/Downloads
  • Resum
    1015
  • PDF
    803

Número

Secció

Retòrica de la ciència

Metrics

Articles similars

> >> 

També podeu iniciar una cerca avançada per similitud per a aquest article.