Sobre la revista

Focus i abast

Informació general

    • La revista Quaderns de Filologia: Estudis LingüísticsEstudis Literaris és una publicació d’accés lliure en OJS, amb periodicitat anual, que difon investigacions originals en el camp de la lingüística.
    • Cada número de la revista té un caràcter monogràfic, editat, com es recull en les seves normes, per mínim un professor de la Universitat de València i un professor d’altra institució acadèmica.
    • La revista està dirigida a estudiosos e investigadors de la literatura en múltiples llengües, la qual cosa es manifesta en els idiomes dels seus articles.
    • La revista compta amb un Consell de Redacció i un Comitè Científic, ambdós constituïts en la seva majoria (més de dos terços) per investigadors externs a la Universitat de València.
    • La revista compta amb un panell d’avaluadors experts especialistes per a cada volum, membres del Comitè Científic assessor i altres especialistes externs a ambdós comitès.
    • El procés de revisió és per parells, sistema d’avaluació doble cec.
    • Com es recull a les seves normes, el 80% dels articles de cadascun dels volums corresponen a investigadors externs a la Universitat de València. Més del 90% dels autors son aliens a l’organització editorial de la revista.
    • La periodicitat de la revista és anual: el volum es publica cada desembre de l’any en curs.
    • Tots els articles inclouen un resum i paraules clau en varies llengües i la identificació de l’article en el peu de la primera pàgina.
    • En OJS, les metadades de cada article i cada volum apareixen en tres llengües: castellà, català i anglès.
    • Quaderns de Filologia no té finalitats comercials: els autors i editors publiquen de forma gratuïta.

Procés d'avaluació d'experts/ertes

Procés de revisió per parells

    • El procés de revisió dels articles per a cada volum de la revista es gestiona des de l’equip editorial de Quaderns de Filologia.
    • Els articles han de ser recerques originals de qualitat científica. Aquests seran sotmesos a un procés d’avaluació per parells (doble-cec), per avaluadors externs proposats pels editors del volum, d’acord amb l’àrea d’especialitat.
    • Els avaluadors emetran un informe d’avaluació proporcionat per l’equip editorial de Quaderns de Filologia.
    • Tots els articles s’ajustaran a les normes d’edició de Quaderns de Filologia. <Normes QF>
    • Els articles han de ser enviats, amb excepcions puntuals, abans de l’1 de novembre de l’any anterior a la publicació del volum. El procés d’avaluació s’iniciarà durant el mes següent.
    • Una vegada finalitzat el procés de revisió, l'equip editorial lliurarà les avaluacions als editors, que comunicaran per escrit als autors la decisió final motivada, i els remetran els dictàmens dels experts per realitzar els canvis oportuns (si escau).
    • Com es recull en les normes, l’avaluació negativa d’un article per part dels dos revisors comporta la no publicació de l’article en el volum.
    • En cas de discrepància entre els revisors, l’equip editorial de Quaderns de Filologia, prèvia consulta amb els editors, remetrà l’original a un tercer revisor, que pot ser un membre del Comitè Científic o del Consell de Redacció (o qualsevol altre especialista que es proposi).
    • La versió definitiva del volum serà lliurada pels editors a Quaderns de Filologia abans del 15 de setembre.

Freqüència de publicació

Cada volum de la revista es publica al mes de desembre de l'any en curs, d'acord amb el criteri de periodicitat.

Els articles es publiquen colectivament com a part d'un volum, amb la seva pròpia taula de continguts. No es publiquen articles individuals com a part d'un volum "en curs".

Política d’accés obert

Aquesta revista proporciona accés lliure immediat al contingut sota el principi de que fer disponible gratuïtament la investigació al públic dona suport a un major intercanvi del coneixement global.

Periodicitat de la publicació

La revista té una periodicitat anual en les seves dues sèries: Estudis LingüísticsEstudis Literaris.

 

Cada volum es publica al mes de desembre de l'any en curs.

Comitès

COMITÈ CIENTÍFIC

Fernando Reati (Georgia State University)

María Paz López Martínez (Universitat d’Alacant)

Rolf G. Renner (Albert-Ludwigs-Universität Freiburg)

Giorgia Marangon Bacciolo (Universidad de Córdoba)

Túa Blesa (Universidad de Zaragoza)

Alan Yates (University of Sheffield)

 

CONSELL DE REDACCIÓ

Jaume Peris Blanes (Dept. Filologia Espanyola)

Jordi Sanchis Llopis (Dept. Filologia Clàssica)

Isabel Gutiérrez Koester (Dept. Filologia Anglesa i Alemanya)

Adela Cortijo Talavera (Dept. Filologia Francesa i Italiana)

Manuel Asensi Pérez (Dept. Teoria dels Llenguatges i CC de la Comunicació)

Rosanna Cantavella Chiva (Dept. Filologia Catalana)

José Jurado Morales (Universidad de Cádiz)

Marta González González (Universidad de Málaga)

Isabel Hernández González (Universidad Complutense de Madrid)

Lydia Vázquez Jiménez (Universidad del País Vasco, UPV/ EHU)

Rosa María Aradra Sánchez (UNED)

Magí Sunyer Molné (Universitat Rovira i Virgili)

Declaració Ètica

DECLARACIÓ ÈTICA SOBRE PUBLICACIÓ I BONES PRÀCTIQUES

L’equip editorial, el Consell de Redacció i el Comitè Científic de Quaderns de Filologia volen fer patent el seu compromís amb la comunitat científica a l’hora de garantir l’ètica i la qualitat dels articles publicats en aquesta revista. Aquesta publicació, per tant, s’adhereix al Codi de Conducta i Bones Pràctiques establert pel Comitè d’Ètica de Publicacions (COPE), el qual regula els Principis de transparència i bones pràctiques en les publicacions científiques, així com els procediments a seguir en cas de que aquests no es respecten. D’altra banda, Quaderns de Filologia garanteix la qualitat i protegeix el contingut dels materials publicats. L’equip editorial defensa la transparència en la publicació de les correccions, aclariments, retraccions i disculpes quan les circumstàncies així ho demanen.

 

En consonància amb aquesta política de bones pràctiques, Quaderns de Filologia publica en aquesta pàgina web el procediment per a la selecció dels articles. Els criteris d’avaluació que han de seguir els avaluadors externs – que es recullen en el nostre formulari d’avaluació – es basen en la rellevància científica de la contribució per al progrés del coneixement en l’àrea específica, originalitat, claredat i adequació del mètode d’investigació. La nostra revista garanteix en tot moment la confidencialitat del procés d’avaluació, que inclou l’anonimat dels avaluadors i els autors, del contingut avaluat, de l’informe raonat emès pels avaluadors i qualsevol altra comunicació emesa pel Comitè Editorial. També es mantindrà la confidencialitat envers possibles aclariments o reclamacions que un autor desitge remetre als comitès de la revista o als avaluadors de l’article.

Quaderns de Filologia vol mostrar el seu compromís amb el respecte i la integritat dels treballs publicats en la revista. Com és ben conegut, el plagi és una pràctica fraudulenta i està estrictament prohibit. Els textos que s’identifiquen com a plagiats seran eliminats de la revista si ja han estat publicats o bé no es publicaran. En acceptar les condicions de publicació expressades per la nostra revista, els autors declaren que l'article i els materials associats a ell són originals i no infringeixen la legislació en matèria de drets d'autor. Així mateix, també declaren, en cas d'autoria compartida, que va haver-hi ple consens de tots els autors afectats i que el treball no ha estat presentat ni publicat amb anterioritat en un altre mitjà de difusió.

Reglament de Quaderns de Filologia

Reglament de Quaderns de Filologia (PDF)

Col·laborador/a

Aquesta publicació està finançada per la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València

Història de la revista

Quaderns de Filologia: Estudis Literaris és una publicació científica, amb periodicitat anual, de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València.

 

 

 

Imatge de la pàgina inicial de la revista

 

 

 

La revista va néixer en 1980 amb el nom de Cuadernos de Filología. A partir de 1995 va començar una segona etapa amb el nom de Quaderns de Filologia, que compta amb dues sèries de publicació anual: Estudis Lingüístics (1995- ) i Estudis Literaris (1995 - ) i amb una tercera sèrie d'Estudis de Comunicació (2002-2008), en aquest cas amb una freqüència biennal, no activa en l'actualitat.

Com es descriu al seu Reglament Intern, la revista té un equip de direcció del qual formen part el Director o Directora, càrrec que recau en el Vicedeganat de Postgrau i Investigació de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, i un Secretari o Secretaria, càrrec de confiança de la direcció de la revista; un Comitè Científic independent format per membres de reconegut prestigi, sense vinculació institucional amb la revista. A més, cadascuna de les sèries compta amb un Consell de Redacció integrat per vocals de tots els departaments de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, així com un nombre igual de membres externs.

Cada volum de Quaderns de Filologia, en cadascuna de les sèries, té un caràcter monogràfic, i l'edició està a càrrec obligatòriament d'un editor extern i al menys un investigador de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, especialistes en la matèria i responsables de la selecció dels articles. A proposta seva i sota l'aprovació del Consell de Redacció de cada sèrie de la revista es preparen els volums, que compleixen des de 2004 amb els criteris sobre la qualitat de les revistes científiques (d'acord amb els criteris d'ANECA), amb un percentatge d'articles d'investigació superior al 80% que comuniquen resultats d'investigació original, i més del 80% dela autors són externs al Comitè Editorial i aliens a l'organització de la revista.

Des del volum IX (2004), les publicacions estan sotmeses a un procés de doble avaluació, interna i externa, anònima en ambdós casos, d'acord amb les normes de qualitat exigides per a les publicacions científiques. En l'actualitat, la revista es publica en accés obert (OJS) amb una impressió en paper de 150 exemplars per a intercanvis amb universitats i biblioteques nacionals i internacionals. La resta d'exemplars es posen a disposició del Servei de Publicacions de la Universitat de Valencia (PUV), amb la possibilitat d'impressió a demanda.