Dieta, drogues i cervell: És el menjar ultraprocessat una porta d’entrada a l’addicció?

Autors/ores

  • M Carmen Blanco-Gandia Universitat de Saragossa (Espanya).
  • Macarena Gonzalez-Portilla Universitat de València (Espanya).
  • Marta Rodriguez-Arias Universitat de València (Espanya).

DOI:

https://doi.org/10.7203/metode.11.16195

Paraules clau:

dieta grassa, sucre, plaer, addicció, drogues

Resum

Els aliments alts en greixos i sucres ens resulten abellidors perquè produeixen una estimulació del circuit de recompensa, el mateix que activen les drogues. En un context en què una dieta no saludable i el consum de drogues són habituals des de l’adolescència, és important investigar quines són les seues conseqüències. Aquest article presenta la relació existent entre la ingesta de menjar especialment saborós, el sistema de reforç cerebral i el consum de drogues. Estudis amb models animals han mostrat que la ingesta intermitent de dieta rica en greix durant l’adolescència incrementa el consum de cocaïna i etanol. La investigació recent mostra el paper fonamental de la dieta, tant en l’adquisició com en el tractament de les addiccions.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

M Carmen Blanco-Gandia, Universitat de Saragossa (Espanya).

Doctora en Psicologia i professora ajudant doctora en l’àrea de Psicologia Evolutiva i de l’Educació, Departament de Psicologia i Sociologia de la Universitat de Saragossa (Espanya). Màster en Investigació, Tractament i Patologies associades en Drogodependències. Membre de la Unitat d’Investigació Psicobiologia de les Drogodependències de la Universitat de València (Espanya). La seua trajectòria científica se centra en l’estudi del paper de la dieta en relació amb el consum de cocaïna i alcohol.

Macarena Gonzalez-Portilla, Universitat de València (Espanya).

Graduada en Psicologia i Màster en Neurociències Bàsiques i Aplicades. Actualment és becària FPU en el Departament de Psicobiologia en la Unitat d’Investigació Psicobiologia de les Drogodependències de la Universitat de València (Espanya). La seua investigació aborda els efectes neuroinflamatoris de la dieta grassa i el consum d’alcohol en adolescents.

Marta Rodriguez-Arias, Universitat de València (Espanya).

Catedràtica de Psicobiologia de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València (Espanya). La seua activitat investigadora s’ha centrat en l’estudi de les bases neurobiològiques de l’addicció a drogues, especialment la cocaïna i l’alcohol. Ha publicat més de 130 articles en revistes científiques i manté nombroses col·laboracions amb el Centre d’Investigació Príncep Felip, la Universitat Pompeu Fabra i la Monash University, entre altres institucions.

Referències

Avena, N. M., Carrillo, C. A., Needham, L., Leibowitz, S. F., & Hoebel, B. G. (2004). Sugar-dependent rats show enhanced intake of unsweetened ethanol. Alcohol, 34(2), 203–209. https://doi.org/10.1016/j.alcohol.2004.09.006

Berridge, K. C. (2009). «Liking» and «wanting» food rewards: Brain substrates and roles in eating disorders. Physiology & Behavior, 97(5), 537–550. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2009.02.044

Blanco-Gandía, M. C., Aracil-Fernández, A., Montagud-Romero, S., Aguilar, M. A., Manzanares, J., Miñarro, J., & Rodríguez-Arias, M. (2017). Changes in gene expression and sensitivity of cocaine reward produced by a continuous fat diet. Psychopharmacology, 234(15), 2337–2352. https://doi.org/10.1007/s00213-017-4630-9

Blanco-Gandía, M. C., Cantacorps, L., Aracil-Fernández, A., Montagud-Romero, S., Aguilar, M. A., Manzanares, J., Miñarro, J., & Rodríguez-Arias, M. (2017). Effects of bingeing on fat during adolescence on the reinforcing effects of cocaine in adult male mice. Neuropharmacology, 113, 31–44. https://doi.org/10.1016/j.neuropharm.2016.09.020

Blanco-Gandía, M. C., Ledesma, J. C., Aracil-Fernández, A., Navarrete, F., Montagud-Romero, S., Aguilar, M. A., Manzanares, J., Miñarro, J., & Rodríguez-Arias, M. (2017). The rewarding effects of ethanol are modulated by binge eating of a high-fat diet during adolescence. Neuropharmacology, 121, 219–230. https://doi.org/10.1016/j.neuropharm.2017.04.040

Blanco-Gandía, M. C., Miñarro, J., Aguilar, M. A., & Rodríguez-Arias, M. (2018). Increased ethanol consumption after interruption of fat bingeing. PLOS One, 13(3), e0194431. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0194431

Bisetto Pons, D., Botella Guijarro, A., & Sancho Muñoz, A. (2012). Eating disorders and drug use in adolescents. Adicciones, 24, 9–16.

Degenhardt, L., Chiu, W. T., Conway, K., Dierker, L., Glantz, M., Kalaydjian, A., & Kessler, R. C. (2009). Does the «gateway» matter? Associations between the order of drug use initiation and the development of drug dependence in the National Comorbidity Study Replication. Psychological Medicine, 39(01), 157–167. https://doi.org/10.1017/S0033291708003425

Fletcher, P. C., & Kenny, P. J. (2018). Food addiction: A valid concept? Neuropsychopharmacology, 43(13), 2506–2513. https://doi.org/10.1038/s41386-018-0203-9

Flores-Fresco, M. J., Blanco-Gandía, M. D. C., & Rodríguez-Arias, M. (2018). Alterations in eating behavior in patients with substance abuse disorders. Clínica y Salud, 29(3), 125–132. https://doi.org/10.5093/clysa2018a18

Gold, M. S. (2011). From bedside to bench and back again: A 30-year saga. Physiology & Behavior, 104(1), 157–161. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2011.04.027

Hoebel, B. G., Avena, N. M., Bocarsly, M. E., & Rada, P. (2009). A behavioral and circuit model based on sugar addiction in rats. Journal of Addiction Medicine, 3(1), 33–41. https://doi.org/10.1097/ADM.0b013e31819aa621

Ifland, J. R., Preuss, H. G., Marcus, M. T., Rourke, K. M., Taylor, W. C., Burau, K., Jacobs, W. S., Kadish, W., & Manso, G. (2009). Refined food addiction: A classic substance use disorder. Medical Hypotheses, 72(5), 518–526. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2008.11.035

James, W. P. T. (2008). WHO recognition of the global obesity epidemic. International Journal of Obesity, 32(7), S120–S126. https://doi.org/10.1038/ijo.2008.247

Kelley, A. E., & Berridge, K. C. (2002). The neuroscience of natural rewards: Relevance to addictive drugs. Journal of Neuroscience, 22(9), 3306–3311. https://doi.org/10.1523/JNEUROSCI.22-09-03306.2002

Koob, G. F., & Volkow, N. D. (2010). Neurocircuitry of addiction. Neuropsychopharmacology, 35(1), 217–238. https://doi.org/10.1038/npp.2009.110

Mahler, S. V., Smith, K. S., & Berridge, K. C. (2007). Endocannabinoid hedonic hotspot for sensory pleasure: Anandamide in nucleus accumbens shell enhances «liking» of a sweet reward. Neuropsychopharmacology, 32(11), 2267–2278. https://doi.org/10.1038/sj.npp.1301376

Puhl, M. D., Cason, A. M., Wojnicki, F. H., Corwin, R. L., & Grigson, P. S. (2011). A history of bingeing on fat enhances cocaine seeking and taking. Behavioral neuroscience, 125(6), 930. https://doi.org/10.1037/a0025759

Robinson, T. E., & Berridge, K. C. (2008). The incentive sensitization theory of addiction: Some current issues. Philosophical Transactions of the Royal Society of London B: Biological Sciences, 363(1507), 3137–3146. https://doi.org/10.1098/rstb.2008.0093

Small, D. M., Jones-Gotman, M., & Dagher, A. (2003). Feeding-induced dopamine release in dorsal striatum correlates with meal pleasantness ratings in healthy human volunteers. Neuroimage, 19(4), 1709–1715.  https://doi.org/10.1016/s1053-8119(03)00253-2

Swanson, S. A., Crow, S. J., Le Grange, D., Swendsen, J., & Merikangas, K. R. (2011). Prevalence and correlates of eating disorders in adolescents: Results from the national comorbidity survey replication adolescent supplement. Archives of General Psychiatry, 68(7), 714–723.  https://doi.org/10.1001/archgenpsychiatry.2011.22

Volkow, N. D., Wang, G. J., Fowler, J. S., & Telang, F. (2008). Overlapping neuronal circuits in addiction and obesity: evidence of systems pathology. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 363(1507), 3191–3200.  https://doi.org/10.1098/rstb.2008.0107

Volkow, N. D., Wang, G. J., Tomasi, D., & Baler, R. D. (2013). Obesity and addiction: Neurobiological overlaps. Obesity Reviews, 14(1), 2–18. https://doi.org/10.1111/j.1467-789X.2012.01031.x

Wellman, P. J., Nation, J. R., Davis, K. W. (2007). Impairment of acquisition of cocaine self-administration in rats maintained on a high-fat diet. Pharmacology Biochemistry and Behavior, 88(1), 89–93. https://doi.org/10.1016/j.pbb.2007.07.008

Descàrregues

Arxius addicionals

Publicades

2021-01-21

Com citar

Blanco-Gandia, M. C., Gonzalez-Portilla, M., & Rodriguez-Arias, M. (2021). Dieta, drogues i cervell: És el menjar ultraprocessat una porta d’entrada a l’addicció?. Metode Science Studies Jornal, (11), 139–145. https://doi.org/10.7203/metode.11.16195
Metrics
Views/Downloads
  • Resum
    2443
  • PDF
    695
  • Untitled (Español)
    7

Número

Secció

Bo per a menjar. Alimentació i salut en temps de sobreinformació

Metrics

Articles més llegits del mateix autor/a