Guies nutricionals basades en l'evidència: Què entenem per recomanacions fiables
DOI:
https://doi.org/10.7203/metode.11.16226Paraules clau:
guies sanitàries, recomanacions fiables, nutrició, NutriRECS, qualitat
Resum
Aquest article pretén descriure les característiques de les guies fiables, així com els estàndards per a crear guies fiables publicats per l'Institut de Medicina i les eines que poden utilitzar-se per a avaluació la qualitat. La següent secció resumeix les avaluacions sobre la qualitat de les guies utilitzant l'instrument AGREE (Appraisal of Guidelines, Research and Evaluation) i els problemes plantejats per l'Acadèmia Nacional de Ciències en relació amb el procés de desenvolupament de guies nutricionals. També es reflecteixen problemes similars en l'avaluació de la qualitat de les guies alimentàries, ja que menys del 50% dels documents van ser qualificats com d'alta qualitat. L'article conclou amb la descripció del protocol NutriRECS, com a exemple d'un enfocament estricte, transparent i exhaustiu per a elaborar guies nutricionals.
Descàrregues
Referències
AGREE. (2003). Development and validation of an international appraisal instrument for assessing the quality of clinical practice guidelines: The AGREE project. BMJ Quality & Safety in Health Care, 12(1), 18–23. https://doi.org/10.1136/qhc.12.1.18
Alonso-Coello, P., Irfan, A., Sola, I., Gich, I., Delgado-Noguera, M., Rigau, D., Tort, S., Bonfill, X., Burgers, J., & Schunemann, H. (2010). The quality of clinical practice guidelines over the last two decades: A systematic review of guideline appraisal studies. BMJ Quality Safety in Health Care, 19(6), e58. http://doi.org/10.1136/qshc.2010.042077
Alonso-Coello, P., Oxman, A. D., Moberg, J., Brignardello-Petersen, R., Akl, E. A., Davoli, M., Treweek, S., Mustafa, R. A., Vandvik, P. O., Meerpohl, J., Guyatt, G. H., & Schünemann, H. J. (2016a). GRADE Evidence to Decision (EtD) frameworks: A systematic and transparent approach to making well informed healthcare choices. 2: Clinical practice guidelines. BMJ, 353, i2089. https://doi.org/10.1136/bmj.i2089
Alonso-Coello, P., Schünemann, H. J., Moberg, J., Brignardello-Petersen, R., Akl, E. A., Davoli, M., Treweek, S., Mustafa, R. A., Rada, G., Rosenbaum, S., Morelli, A., Guyatt, G. H., & Oxman, A. D. (2016b). GRADE Evidence to Decision (EtD) frameworks: A systematic and transparent approach to making well informed healthcare choices. 1: Introduction. BMJ, 353, i2016. https://doi.org/10.1136/bmj.i2016
Armstrong, J. J., Goldfarb, A. M., Instrum, R. S., & MacDermid, J. C. (2017). Improvement evident but still necessary in clinical practice guideline quality: A systematic review. Journal of Clinical Epidemiology, 81, 13–21. https://doi.org/10.1016/j.jclinepi.2016.08.005
Bero, L. A., Norris, S. L., & Lawrence, M. A. (2019). Making nutrition guidelines fit for purpose. BMJ, 365, l1579. https://doi.org/10.1136/bmj.l1579
Blake, P., Durao, S., Naude, C. E., & Bero, L. (2018). An analysis of methods used to synthesize evidence and grade recommendations in food-based dietary guidelines. Nutrition Reviews, 76(4), 290–300. https://doi.org/10.1093/nutrit/nux074
Brouwers, M. C., Spithoff, K., Kerkvliet, K., Alonso-Coello, P., Burgers, J., Cluzeau, F., Férvers, B., Graham, I., Grimshaw, J., Hanna, S., Kastner, M., Kho, M., Qaseem, A., Straus, S., & Florez, I. D. (2020). Development and validation of a tool to assess the quality of clinical practice guideline recommendations. JAMA Network Open, 3(5), e205535. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.5535
Brouwers, M. C., Kho, M. E., Browman, G. P., Burgers, J. S., Cluzeau, F., Feder, G., Fervers, B., Graham, I. D., Grimshaw, J., Hanna, S. E., Littlejohns, P., Makarski, J., & Zitzelsberger, L. (2010). AGREE II: Advancing guideline development, reporting and evaluation in health care. CMAJ, 182(18), E839–842. https://doi.org/10.1503/cmaj.090449
Erickson, J., Sadeghirad, B., Lytvyn, L., Slavin, J., & Johnston, B. C. (2017). The scientific basis of guideline recommendations on sugar intake: A systematic review. Annals of Internal Medicine, 166(4), 257–267. https://doi.org/10.7326/M16-2020
Fabbri, A., Lai, A., Grundy, Q., & Bero, L. A. (2018). The influence of industry sponsorship on the research agenda: A scoping review. American Journal of Public Health, 108(11), e9-e16. https://doi.org/10.2105/AJPH.2018.304677
Guyatt, G. H., Oxman, A. D., Vist, G. E., Kunz, R., Falck-Ytter, Y., Alonso-Coello, P., & Schünemann, H. J. (2008). GRADE: An emerging consensus on rating quality of evidence and strength of recommendations. BMJ, 336(7650), 924–926. https://doi.org/10.1136/bmj.39489.470347.AD
Institute of Medicine. (1990). Clinical practice guidelines: Directions for a new program. National Academies Press. https://doi.org/10.17226/1626
Institute of Medicine. (2011). Clinical practice guidelines we can trust. National Academies Press. https://doi.org/10.17226/13058
Johnston, B. C., Alonso-Coello, P., Bala, M. M., Zeraatkar, D., Rabassa, M., Valli, C., . . . Vandvik, P. O. (2018). Methods for trustworthy nutritional recommendations NutriRECS (Nutritional Recommendations and accessible Evidence summaries Composed of Systematic reviews): A protocol. BMC Medical Research Methodology, 18(1), 162. https://doi.org/10.1186/s12874-018-0621-8
Johnston, B. C., Zeraatkar, D., Han, M. A., Vernooij, R. W. M., Valli, C., El Dib, R., Marshall, C., Stover, P. J., Fairweather-Taitt, S., Wójcik, G., Bhatia, F., de Souza, R., Brotons, C., Meerpohl, J. J., Patel, C. J., Djulbegovic, B., Alonso-Coello, P., Bala, M. M., & Guyatt, G. H. (2019). Unprocessed red meat and processed meat consumption: Dietary guideline recommendations from the nutritional recommendations (NutriRECS) consortium. Annals of Internal Medicine, 171(10), 756–764. https://doi.org/10.7326/M19-1621
Lawrence, M., Naude, C., Armstrong, R., Bero, L., Covic, N., Durao, S., Ghersi, D., Macdonald, G., MacLehose, H., Margetts, B., Tovey, D., Volmink, J., & Young, T. (2016). A call to action to reshape evidence synthesis and use for nutrition policy. Cochrane Database of Systematic Reviews, 11, ED000118. https://doi.org/10.1002/14651858.ED000118
National Academies of Sciences, Engineering, & Medicine. (2017a). Optimizing the process for establishing the dietary guidelines for Americans. The National Academies Press. National Academies of Sciences, Engineering, & Medicine. (2017b). Redesigning the process for establishing the dietary guidelines for Americans. The National Academies Press.
Qaseem, A., Forland, F., Macbeth, F., Ollenschlager, G., Phillips, S., & van der Wees, P. (2012). Guidelines international network: Toward international standards for clinical practice guidelines. Annals of Internal Medicine, 156(7), 525–531. https://doi.org/10.7326/0003-4819-156-7-201204030-00009
Qian, F., Riddle, M. C., Wylie-Rosett, J., & Hu, F. B. (2020). Red and processed meats and health risks: How strong is the evidence? Diabetes Care, 43(2), 265–271. https://doi.org/10.2337/dci19-0063
Rabassa, M., Garcia-Ribera Ruiz, S., Sola, I., Pardo-Hernandez, H., Alonso-Coello, P., & Martinez Garcia, L. (2018). Nutrition guidelines vary widely in methodological quality: An overview of reviews. Journal of Clinical Epidemiology, 104, 62–72. https://doi.org/10.1016/j.jclinepi.2018.08.018
Rubin, R. (2020). Backlash over meat dietary recommendations raises questions at corporate ties to nutrition scientists. JAMA, 323(5), 401–404. https://doi.org/10.1001/jama.2019.21441
Zajac, J., Agarwal, A., Barberato, S., Bartoszko, J., Hitchcock, C., Leenus, A., Lo, C., Cruz Lopes, L., Bergamaschi, C. C., Zea, A. M., Alonso-Coello, P., Guyatt, G., & Johnston, B. (2017). Red meat and health outcomes: A systematic review. PROSPERO 2017 CRD42017074074. https://www.crd.york.ac.uk/prospero/display_record.php?RecordID=74074
Zeraatkar, D., Guyatt, G. H., Alonso-Coello, P., Bala, M. M., Rabassa, M., Han, M. A., Vernooij, R. W. M., Valli, C., El Dib, R., & Johnston, B. C. (2020). Red and processed meat consumption and risk for all-cause mortality and cardiometabolic outcomes. Annals of Internal Medicine, 172(7), 511–512. https://doi.org/10.7326/L20-0070
Descàrregues
Publicades
Com citar
-
Resum1142
-
PDF 291
-
(Español)3
Número
Secció
Llicència
Tots els documents inclosos en OJS són d'accés lliure i propietat dels seus autors.
Els autors que publiquen en aquesta revista estan d'acord amb els següents termes:
- Els autors conserven els drets d'autor i garanteixen a la revista el dret a la primera publicació del treball, llicenciat baix una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons, que permet a altres compartir el treball amb un reconeixement de l'autoria del treball i citant la publicació inicial en aquesta revista.
- Es permet i s'anima els autors a difondre la versió definitiva dels seus treballs electrònicament a través de pàgines personals i institucionals (repositoris institucionals, pàgines web personals o perfils a xarxes professionals o acadèmiques) una vegada publicat el treball.