Guies nutricionals basades en l'evidència: Què entenem per recomanacions fiables

Autors/ores

  • Joanna Zając Universitat Jagellònica (Polònia).
  • Paulina Głodo Universitat Jagellònica (Polònia).
  • Małgorzata M Bała Universitat Jagellònica (Polònia).

DOI:

https://doi.org/10.7203/metode.11.16226

Paraules clau:

guies sanitàries, recomanacions fiables, nutrició, NutriRECS, qualitat

Resum

Aquest article pretén descriure les característiques de les guies fiables, així com els estàndards per a crear guies fiables publicats per l'Institut de Medicina i les eines que poden utilitzar-se per a avaluació la qualitat. La següent secció resumeix les avaluacions sobre la qualitat de les guies utilitzant l'instrument AGREE (Appraisal of Guidelines, Research and Evaluation) i els problemes plantejats per l'Acadèmia Nacional de Ciències en relació amb el procés de desenvolupament de guies nutricionals. També es reflecteixen problemes similars en l'avaluació de la qualitat de les guies alimentàries, ja que menys del 50% dels documents van ser qualificats com d'alta qualitat. L'article conclou amb la descripció del protocol NutriRECS, com a exemple d'un enfocament estricte, transparent i exhaustiu per a elaborar guies nutricionals.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

Joanna Zając, Universitat Jagellònica (Polònia).

Professora adjunta de la Càtedra d'Epidemiologia i Medicina Preventiva i del Departament d'Higiene i Dietètica de la Facultat de Medicina de la Universitat Jagellònica (Polònia). Membre de Cochrane Polònia, coautora de revisions sistemàtiques (per a Cochrane i altres). Membre de EVBRES (EVidence-Based RESearch).

Paulina Głodo, Universitat Jagellònica (Polònia).

Dietista. Assistent de la Càtedra d'Epidemiologia i Medicina Preventiva i del Departament d'Higiene i Dietètica de la Facultat de Medicina de la Universitat Jagellònica (Polònia). Membre de Cochrane Polònia.

Małgorzata M Bała, Universitat Jagellònica (Polònia).

Càtedra d'Epidemiologia i Medicina Preventiva, Facultat de Medicina de la Universitat Jagellònica (Polònia). Directora de Cochrane Polònia. Codirectora del centre GRADE de Cracòvia (Polònia). Autora de nombroses revisions sistemàtiques (per a Cochrane i altres organismes) i guies i membre de comités relacionats, per exemple, amb l'elaboració de guies de nutrició. Membre del projecte NutriRecs i de EVBRES (EVidence-Based RESearch).

Referències

AGREE. (2003). Development and validation of an international appraisal instrument for assessing the quality of clinical practice guidelines: The AGREE project. BMJ Quality & Safety in Health Care, 12(1), 18–23. https://doi.org/10.1136/qhc.12.1.18

Alonso-Coello, P., Irfan, A., Sola, I., Gich, I., Delgado-Noguera, M., Rigau, D., Tort, S., Bonfill, X., Burgers, J., & Schunemann, H. (2010). The quality of clinical practice guidelines over the last two decades: A systematic review of guideline appraisal studies. BMJ Quality Safety in Health Care, 19(6), e58. http://doi.org/10.1136/qshc.2010.042077

Alonso-Coello, P., Oxman, A. D., Moberg, J., Brignardello-Petersen, R., Akl, E. A., Davoli, M., Treweek, S., Mustafa, R. A., Vandvik, P. O., Meerpohl, J., Guyatt, G. H., & Schünemann, H. J. (2016a). GRADE Evidence to Decision (EtD) frameworks: A systematic and transparent approach to making well informed healthcare choices. 2: Clinical practice guidelines. BMJ, 353, i2089. https://doi.org/10.1136/bmj.i2089

Alonso-Coello, P., Schünemann, H. J., Moberg, J., Brignardello-Petersen, R., Akl, E. A., Davoli, M., Treweek, S., Mustafa, R. A., Rada, G., Rosenbaum, S., Morelli, A., Guyatt, G. H., & Oxman, A. D. (2016b). GRADE Evidence to Decision (EtD) frameworks: A systematic and transparent approach to making well informed healthcare choices. 1: Introduction. BMJ, 353, i2016. https://doi.org/10.1136/bmj.i2016

Armstrong, J. J., Goldfarb, A. M., Instrum, R. S., & MacDermid, J. C. (2017). Improvement evident but still necessary in clinical practice guideline quality: A systematic review. Journal of Clinical Epidemiology, 81, 13–21. https://doi.org/10.1016/j.jclinepi.2016.08.005

Bero, L. A., Norris, S. L., & Lawrence, M. A. (2019). Making nutrition guidelines fit for purpose. BMJ, 365, l1579. https://doi.org/10.1136/bmj.l1579

Blake, P., Durao, S., Naude, C. E., & Bero, L. (2018). An analysis of methods used to synthesize evidence and grade recommendations in food-based dietary guidelines. Nutrition Reviews, 76(4), 290–300. https://doi.org/10.1093/nutrit/nux074

Brouwers, M. C., Spithoff, K., Kerkvliet, K., Alonso-Coello, P., Burgers, J., Cluzeau, F., Férvers, B., Graham, I., Grimshaw, J., Hanna, S., Kastner, M., Kho, M., Qaseem, A., Straus, S., & Florez, I. D. (2020). Development and validation of a tool to assess the quality of clinical practice guideline recommendations. JAMA Network Open, 3(5), e205535. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.5535

Brouwers, M. C., Kho, M. E., Browman, G. P., Burgers, J. S., Cluzeau, F., Feder, G., Fervers, B., Graham, I. D., Grimshaw, J., Hanna, S. E., Littlejohns, P., Makarski, J., & Zitzelsberger, L. (2010). AGREE II: Advancing guideline development, reporting and evaluation in health care. CMAJ, 182(18), E839–842. https://doi.org/10.1503/cmaj.090449

Erickson, J., Sadeghirad, B., Lytvyn, L., Slavin, J., & Johnston, B. C. (2017). The scientific basis of guideline recommendations on sugar intake: A systematic review. Annals of Internal Medicine, 166(4), 257–267. https://doi.org/10.7326/M16-2020

Fabbri, A., Lai, A., Grundy, Q., & Bero, L. A. (2018). The influence of industry sponsorship on the research agenda: A scoping review. American Journal of Public Health, 108(11), e9-e16. https://doi.org/10.2105/AJPH.2018.304677

Guyatt, G. H., Oxman, A. D., Vist, G. E., Kunz, R., Falck-Ytter, Y., Alonso-Coello, P., & Schünemann, H. J. (2008). GRADE: An emerging consensus on rating quality of evidence and strength of recommendations. BMJ, 336(7650), 924–926. https://doi.org/10.1136/bmj.39489.470347.AD

Institute of Medicine. (1990). Clinical practice guidelines: Directions for a new program. National Academies Press. https://doi.org/10.17226/1626

Institute of Medicine. (2011). Clinical practice guidelines we can trust. National Academies Press. https://doi.org/10.17226/13058

Johnston, B. C., Alonso-Coello, P., Bala, M. M., Zeraatkar, D., Rabassa, M., Valli, C., . . . Vandvik, P. O. (2018). Methods for trustworthy nutritional recommendations NutriRECS (Nutritional Recommendations and accessible Evidence summaries Composed of Systematic reviews): A protocol. BMC Medical Research Methodology, 18(1), 162. https://doi.org/10.1186/s12874-018-0621-8

Johnston, B. C., Zeraatkar, D., Han, M. A., Vernooij, R. W. M., Valli, C., El Dib, R., Marshall, C., Stover, P. J., Fairweather-Taitt, S., Wójcik, G., Bhatia, F., de Souza, R., Brotons, C., Meerpohl, J. J., Patel, C. J., Djulbegovic, B., Alonso-Coello, P., Bala, M. M., & Guyatt, G. H. (2019). Unprocessed red meat and processed meat consumption: Dietary guideline recommendations from the nutritional recommendations (NutriRECS) consortium. Annals of Internal Medicine, 171(10), 756–764. https://doi.org/10.7326/M19-1621

Lawrence, M., Naude, C., Armstrong, R., Bero, L., Covic, N., Durao, S., Ghersi, D., Macdonald, G., MacLehose, H., Margetts, B., Tovey, D., Volmink, J., & Young, T. (2016). A call to action to reshape evidence synthesis and use for nutrition policy. Cochrane Database of Systematic Reviews, 11, ED000118. https://doi.org/10.1002/14651858.ED000118

National Academies of Sciences, Engineering, & Medicine. (2017a). Optimizing the process for establishing the dietary guidelines for Americans. The National Academies Press. National Academies of Sciences, Engineering, & Medicine. (2017b). Redesigning the process for establishing the dietary guidelines for Americans. The National Academies Press.

Qaseem, A., Forland, F., Macbeth, F., Ollenschlager, G., Phillips, S., & van der Wees, P. (2012). Guidelines international network: Toward international standards for clinical practice guidelines. Annals of Internal Medicine, 156(7), 525–531. https://doi.org/10.7326/0003-4819-156-7-201204030-00009

Qian, F., Riddle, M. C., Wylie-Rosett, J., & Hu, F. B. (2020). Red and processed meats and health risks: How strong is the evidence? Diabetes Care, 43(2), 265–271. https://doi.org/10.2337/dci19-0063

Rabassa, M., Garcia-Ribera Ruiz, S., Sola, I., Pardo-Hernandez, H., Alonso-Coello, P., & Martinez Garcia, L. (2018). Nutrition guidelines vary widely in methodological quality: An overview of reviews. Journal of Clinical Epidemiology, 104, 62–72. https://doi.org/10.1016/j.jclinepi.2018.08.018

Rubin, R. (2020). Backlash over meat dietary recommendations raises questions at corporate ties to nutrition scientists. JAMA, 323(5), 401–404. https://doi.org/10.1001/jama.2019.21441

Zajac, J., Agarwal, A., Barberato, S., Bartoszko, J., Hitchcock, C., Leenus, A., Lo, C., Cruz Lopes, L., Bergamaschi, C. C., Zea, A. M., Alonso-Coello, P., Guyatt, G., & Johnston, B. (2017). Red meat and health outcomes: A systematic review. PROSPERO 2017 CRD42017074074. https://www.crd.york.ac.uk/prospero/display_record.php?RecordID=74074

Zeraatkar, D., Guyatt, G. H., Alonso-Coello, P., Bala, M. M., Rabassa, M., Han, M. A., Vernooij, R. W. M., Valli, C., El Dib, R., & Johnston, B. C. (2020). Red and processed meat consumption and risk for all-cause mortality and cardiometabolic outcomes. Annals of Internal Medicine, 172(7), 511–512. https://doi.org/10.7326/L20-0070

Descàrregues

Arxius addicionals

Publicades

2021-01-21

Com citar

Zając, J., Głodo, P., & Bała, M. M. (2021). Guies nutricionals basades en l’evidència: Què entenem per recomanacions fiables. Metode Science Studies Jornal, (11), 155–161. https://doi.org/10.7203/metode.11.16226
Metrics
Views/Downloads
  • Resum
    1142
  • PDF
    291
  • (Español)
    3

Número

Secció

Bo per a menjar. Alimentació i salut en temps de sobreinformació

Metrics