Eines educatives per menjar millor: Origen i evolució de les guies alimentàries a Catalunya

Autors/ores

  • Maria Manera Agència de Salut Pública de Catalunya (Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Espanya).
  • Gemma Salvador Agència de Salut Pública de Catalunya (Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Espanya).

DOI:

https://doi.org/10.7203/metode.11.16274

Paraules clau:

guies alimentàries, piràmide alimentària, plat saludable, nutrició comunitària, salut pública

Resum

Les guies alimentàries són eines d’educació basades en l’evidència científica i en les característiques de la població a la qual van dirigides, que han de facilitar a les persones realitzar bones eleccions en l’alimentació i millorar, per tant, la seva salut, així com tenir cura de l’entorn en què es viu. Les primeres guies utilitzaven imatges gràfiques diverses, fins que als anys noranta es va popularitzar la forma de triangle o piràmide, la qual s’ha mantingut durant dècades, com a representació de referència. Darrerament el plat saludable ha complementat o substituït la piràmide en molts entorns, malgrat que altres entitats han optat per canviar l’enfocament i dissenyar guies diferents i innovadores, com és el cas de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

Maria Manera, Agència de Salut Pública de Catalunya (Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Espanya).

Dietista-nutricionista col·laboradora de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Espanya), en el marc del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS).  

Gemma Salvador, Agència de Salut Pública de Catalunya (Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Espanya).

Dietista-nutricionista responsable i coordinadora de les estratègies basades en consell alimentari del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Espanya).

Referències

Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. (2005). Pirámide NAOS. Retrieved November 19, 2019, from https://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/web/nutricion/subseccion/piramide_NAOS.htm

Aranceta-Bartrina, J., Partearroyo, T., López-Sobaler, A. M., Ortega, R. M., Varela-Moreiras, G., Serra-Majem, L., Pérez-Rodrigo, C., & The collaborative group for the dietary guidelines for the Spanish population (SENC). (2019). Updating the food-based dietary guidelines for the Spanish population: The Spanish Society of Community Nutrition (SENC) Proposal. Nutrients, 11(11), 2675. https://doi.org/10.3390/nu11112675

Bechthold, A., Boeing, H., Tetens, I., Schwingshackl, L., & Nöthlings, U. (2018). Perspective: Food-based dietary guidelines in Europe-scientific concepts, current status, and perspectives. Advances in Nutrition, 9(5), 544–560. http://doi.org/10.1093/advances/nmy033

Corrao, G., Bagnardi, V., Zambon, A., & La Vecchia, C. (2004). A meta-analysis of alcohol consumption and the risk of 15 diseases. Preventive Medicine, 38(5), 613–639. https://doi.org/10.1016/j.ypmed.2003.11.027

EFSA. (2010). EFSA panel on dietetic products, nutrition, and allergies scientific opinion on establishing food-Based dietary guidelines. EFSA Journal, 8(3), 1460. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1460

FAO. (2020a). Guías alimentarias y sostenibilidad. Retrieved February 12, 2020, from http://www.fao.org/nutrition/educacion-nutricional/food-dietary-guidelines/background/sustainable-dietary-guidelines/es/

FAO. (2020b). Guías alimentarias basadas en alimentos. Retrieved February 12, 2020, from http://www.fao.org/nutrition/educacion-nutricional/food-dietary-guidelines/home/es/

FAO / WHO. (1998). Preparation and use of food-based dietary guidelines: report of a joint FAO/WHO consultationhttps://www.who.int/nutrition/publications/nutrientrequirements/WHO_TRS_880/en/

Galán, I., Aragonés, N., & Villalbí, J. R. (2017). La recomendación del consumo de alcohol en las «Guías alimentarias para la población española». Un mensaje demasiado ambiguo. Nutrición Hospitalaria, 34(4), 1004–1005.

Generalitat de Catalunya. (2010–2014). Results of the Catalan health survey (ESCA). 2010, 2011, and 2012. Retrieved November 22, 2019, from https://salutweb.gencat.cat/ca/el_departament/estadistiques_sanitaries/enquestes/esca/resultats_enquesta_salut_catalunya/index.html#googtrans(ca|en)

González, C., & Garnett, T. (2018). Platos, pirámides y planeta. Novedades en el desarrollo de guías alimentarias nacionales para una alimentación saludable y sostenible: evaluación del estado de la situación. FAO. http://www.fao.org/3/i5640es/I5640ES.pdf

Herforth, A., Arimond, M., Álvarez-Sánchez, C., Coates, J., Christianson, K., & Muehlhoff, E. (2019). A global review of food-based dietary guidelines. Advances in Nutrition, 10(4), 590–605. https://doi.org/10.1093/advances/nmy130

Manera, M., & Cervera, P. (2019). Alimentación saludable. In J. Salas, A. Bonada, R. Trallero, M. E. Saló, & R. Burgos (Eds.). Nutrición y dietética clínica (pp. 23–32). Barcelona: Elsevier.

Mozzaffarian, D., & Forouhi, N. (2018). Dietary guidelines and health —is nutrition science up to the task? British Medical Journal, 360, k822. https://doi.org/10.1136/bmj.k822

Rabassa, M. (2019). Guías de alimentación y nutrición: ¿qué sabemos sobre su calidad? Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, 23(1), 5–7.

Rabassa, M., Garcia-Ribera Ruiz, S., Solà, I., Pardo-Hernandez, H., Alonso-Coello, P., & Martínez García, L. (2018). Nutrition guidelines vary widely in methodological quality: an overview of reviews. Journal of Clinical Epidemiology, 104, 62–72. https://doi.org/10.1016/j.jclinepi.2018.08.018

National Agricultural Library. (2019). Wilbur Olin Atwater Papers. Retrieved November 20, 2019, from https://specialcollections.nal.usda.gov/guide-collections/wilbur-olin-atwater-papers

Welsh, S., Davis, C., & Shaw, A. (1992). A brief history of food guides in the United States. Nutrition Today, 6, 6–11.

WHO. (2004). Estrategia mundial sobre régimen alimentario, actividad física y salud. Retrieved November 20, 2019, from https://www.who.int/dietphysicalactivity/strategy/eb11344/strategy_spanish_web.pdf

Zeraatkar, D., Johnston, B. C., & Guyatt, G. (2019). Evidence collection and evaluation for the development of dietary guidelines and public policy on nutrition. Annual Review of Nutrition, 39, 227–247. https://doi.org/10.1146/annurev-nutr-082018-124610

Descàrregues

Publicades

2021-01-21

Com citar

Manera, M., & Salvador, G. (2021). Eines educatives per menjar millor: Origen i evolució de les guies alimentàries a Catalunya. Metode Science Studies Jornal, (11), 131–137. https://doi.org/10.7203/metode.11.16274
Metrics
Views/Downloads
  • Resum
    988
  • PDF
    407

Número

Secció

Bo per a menjar. Alimentació i salut en temps de sobreinformació

Metrics

Articles similars

> >> 

També podeu iniciar una cerca avançada per similitud per a aquest article.