Eines educatives per menjar millor: Origen i evolució de les guies alimentàries a Catalunya
DOI:
https://doi.org/10.7203/metode.11.16274Paraules clau:
guies alimentàries, piràmide alimentària, plat saludable, nutrició comunitària, salut públicaResum
Les guies alimentàries són eines d’educació basades en l’evidència científica i en les característiques de la població a la qual van dirigides, que han de facilitar a les persones realitzar bones eleccions en l’alimentació i millorar, per tant, la seva salut, així com tenir cura de l’entorn en què es viu. Les primeres guies utilitzaven imatges gràfiques diverses, fins que als anys noranta es va popularitzar la forma de triangle o piràmide, la qual s’ha mantingut durant dècades, com a representació de referència. Darrerament el plat saludable ha complementat o substituït la piràmide en molts entorns, malgrat que altres entitats han optat per canviar l’enfocament i dissenyar guies diferents i innovadores, com és el cas de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
Descàrregues
Referències
Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. (2005). Pirámide NAOS. Retrieved November 19, 2019, from https://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/web/nutricion/subseccion/piramide_NAOS.htm
Aranceta-Bartrina, J., Partearroyo, T., López-Sobaler, A. M., Ortega, R. M., Varela-Moreiras, G., Serra-Majem, L., Pérez-Rodrigo, C., & The collaborative group for the dietary guidelines for the Spanish population (SENC). (2019). Updating the food-based dietary guidelines for the Spanish population: The Spanish Society of Community Nutrition (SENC) Proposal. Nutrients, 11(11), 2675. https://doi.org/10.3390/nu11112675
Bechthold, A., Boeing, H., Tetens, I., Schwingshackl, L., & Nöthlings, U. (2018). Perspective: Food-based dietary guidelines in Europe-scientific concepts, current status, and perspectives. Advances in Nutrition, 9(5), 544–560. http://doi.org/10.1093/advances/nmy033
Corrao, G., Bagnardi, V., Zambon, A., & La Vecchia, C. (2004). A meta-analysis of alcohol consumption and the risk of 15 diseases. Preventive Medicine, 38(5), 613–639. https://doi.org/10.1016/j.ypmed.2003.11.027
EFSA. (2010). EFSA panel on dietetic products, nutrition, and allergies scientific opinion on establishing food-Based dietary guidelines. EFSA Journal, 8(3), 1460. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1460
FAO. (2020a). Guías alimentarias y sostenibilidad. Retrieved February 12, 2020, from http://www.fao.org/nutrition/educacion-nutricional/food-dietary-guidelines/background/sustainable-dietary-guidelines/es/
FAO. (2020b). Guías alimentarias basadas en alimentos. Retrieved February 12, 2020, from http://www.fao.org/nutrition/educacion-nutricional/food-dietary-guidelines/home/es/
FAO / WHO. (1998). Preparation and use of food-based dietary guidelines: report of a joint FAO/WHO consultation. https://www.who.int/nutrition/publications/nutrientrequirements/WHO_TRS_880/en/
Galán, I., Aragonés, N., & Villalbí, J. R. (2017). La recomendación del consumo de alcohol en las «Guías alimentarias para la población española». Un mensaje demasiado ambiguo. Nutrición Hospitalaria, 34(4), 1004–1005.
Generalitat de Catalunya. (2010–2014). Results of the Catalan health survey (ESCA). 2010, 2011, and 2012. Retrieved November 22, 2019, from https://salutweb.gencat.cat/ca/el_departament/estadistiques_sanitaries/enquestes/esca/resultats_enquesta_salut_catalunya/index.html#googtrans(ca|en)
González, C., & Garnett, T. (2018). Platos, pirámides y planeta. Novedades en el desarrollo de guías alimentarias nacionales para una alimentación saludable y sostenible: evaluación del estado de la situación. FAO. http://www.fao.org/3/i5640es/I5640ES.pdf
Herforth, A., Arimond, M., Álvarez-Sánchez, C., Coates, J., Christianson, K., & Muehlhoff, E. (2019). A global review of food-based dietary guidelines. Advances in Nutrition, 10(4), 590–605. https://doi.org/10.1093/advances/nmy130
Manera, M., & Cervera, P. (2019). Alimentación saludable. In J. Salas, A. Bonada, R. Trallero, M. E. Saló, & R. Burgos (Eds.). Nutrición y dietética clínica (pp. 23–32). Barcelona: Elsevier.
Mozzaffarian, D., & Forouhi, N. (2018). Dietary guidelines and health —is nutrition science up to the task? British Medical Journal, 360, k822. https://doi.org/10.1136/bmj.k822
Rabassa, M. (2019). Guías de alimentación y nutrición: ¿qué sabemos sobre su calidad? Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, 23(1), 5–7.
Rabassa, M., Garcia-Ribera Ruiz, S., Solà, I., Pardo-Hernandez, H., Alonso-Coello, P., & Martínez García, L. (2018). Nutrition guidelines vary widely in methodological quality: an overview of reviews. Journal of Clinical Epidemiology, 104, 62–72. https://doi.org/10.1016/j.jclinepi.2018.08.018
National Agricultural Library. (2019). Wilbur Olin Atwater Papers. Retrieved November 20, 2019, from https://specialcollections.nal.usda.gov/guide-collections/wilbur-olin-atwater-papers
Welsh, S., Davis, C., & Shaw, A. (1992). A brief history of food guides in the United States. Nutrition Today, 6, 6–11.
WHO. (2004). Estrategia mundial sobre régimen alimentario, actividad física y salud. Retrieved November 20, 2019, from https://www.who.int/dietphysicalactivity/strategy/eb11344/strategy_spanish_web.pdf
Zeraatkar, D., Johnston, B. C., & Guyatt, G. (2019). Evidence collection and evaluation for the development of dietary guidelines and public policy on nutrition. Annual Review of Nutrition, 39, 227–247. https://doi.org/10.1146/annurev-nutr-082018-124610
Descàrregues
Publicades
Com citar
-
Resum988
-
PDF 407
Número
Secció
Llicència
Tots els documents inclosos en OJS són d'accés lliure i propietat dels seus autors.
Els autors que publiquen en aquesta revista estan d'acord amb els següents termes:
- Els autors conserven els drets d'autor i garanteixen a la revista el dret a la primera publicació del treball, llicenciat baix una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons, que permet a altres compartir el treball amb un reconeixement de l'autoria del treball i citant la publicació inicial en aquesta revista.
- Es permet i s'anima els autors a difondre la versió definitiva dels seus treballs electrònicament a través de pàgines personals i institucionals (repositoris institucionals, pàgines web personals o perfils a xarxes professionals o acadèmiques) una vegada publicat el treball.