Introducció: Oceans L'impacte del canvi global en el mar

Autors/ores

  • Carles Pedrós-Alió Institut de Ciències del Mar (CSIC, Barcelona, Centre Severo Ochoa) (Espanya).
  • Josep Maria Gasol i Piqué Institut de Ciències del Mar (CSIC, Barcelona, Centre Severo Ochoa) (Espanya).
  • Rafel Simó i Martorell Institut de Ciències del Mar (CSIC, Barcelona, Centre Severo Ochoa) (Espanya).

DOI:

https://doi.org/10.7203/metode.11.19797

Resum

Un fenomen de tanta transcendència com és el canvi global i els seus múltiples efectes ha merescut l’atenció de diversos números de Mètode. En els últims anys, la preocupació ciutadana pel que ja percebem com l’amenaça més gran per a la humanitat no ha parat de créixer; al mateix temps, les Nacions Unides han proclamat el període 2021-2030 com a Dècada de les Ciències de l’Oceà per al Desenvolupament Sostenible, reconeixent l’estreta relació que hi ha entre els oceans, el clima i el benestar social. El mar és regulador del clima i reservori de biodiversitat, és font d’aliments i altres recursos, via de transport, bé cultural i generador d’indústria turística; també és amenaça de riscos naturals i, malauradament, abocador de deixalles i residus.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

Carles Pedrós-Alió, Institut de Ciències del Mar (CSIC, Barcelona, Centre Severo Ochoa) (Espanya).

Professor d'investigació al Centre Nacional de Biotecnologia (CSIC, Madrid, Centre Severo Ochoa) (Espanya). Doctor en Bacteriologia per la Universitat de Wisconsin-Madison (EUA). Professor titular a la Universitat Autònoma de Barcelona i vint-i-cinc anys com a investigador a l'Institut de Ciències del Mar (CSIC, Barcelona) en els camps de l’ecologia microbiana marina i d'ambients extrems. Ha escrit tres llibres de divulgació ( Desert d'aigua ,  La vida al límite ,  Bajo la piel del océano ) i una novel·la ( El diablo de Tasmania ).

Josep Maria Gasol i Piqué, Institut de Ciències del Mar (CSIC, Barcelona, Centre Severo Ochoa) (Espanya).

Professor d’investigació a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC, Barcelona, Centre Severo Ochoa) (Espanya). Ecòleg microbià amb interès en els sistemes aquàtics: llacs, rius i l’oceà. Doctor en Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Coordinador de la recerca en microorganismes a la campanya Malaspina. Editor de la tercera edició del llibre  Microbial ecology of the Oceans  i del llibre divulgatiu  Microbios en acción: Biodiversidad invisible con efectos muy visibles .

Rafel Simó i Martorell, Institut de Ciències del Mar (CSIC, Barcelona, Centre Severo Ochoa) (Espanya).

Professor d’investigació a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC, Barcelona, Centre Severo Ochoa) (Espanya). Doctor en Química a la Universitat de Barcelona. Especialista en biogeoquímica marina, amb un interès especial per entendre com la biosfera marina afecta la química atmosfèrica i el clima. És coautor dels llibres de divulgació  Cambio global  i  Microbios en acción , i del segon i tercer  Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya . A més, ha publicat el llibre electrònic  Mar, gel i cel: Diari antàrtic .

Descàrregues

Publicades

2021-01-21

Com citar

Pedrós-Alió, C., Gasol i Piqué, J. M., & Simó i Martorell, R. (2021). Introducció: Oceans L’impacte del canvi global en el mar. Metode Science Studies Jornal, (11), 162–163. https://doi.org/10.7203/metode.11.19797
Metrics
Views/Downloads
  • Resum
    649
  • PDF
    344

Número

Secció

Oceans. L'impacte del canvi global en el mar

Metrics