Introducció: Zones àrides. Oportunitats, reptes i amenaces

Autors/ores

  • Jaime Martinez-Valderrama Universitat d’Alacant
  • Emilio Guirado Universitat d’Alacant
  • Fernando T. Maestre Universitat d’Alacant

DOI:

https://doi.org/10.7203/metode.13.24248

Resum

Les zones de clima hiperàrid, àrid, semiàrid i sec-subhumit («terres seques» si traduïm el vocable dryland o «zones àrides» com ens agrada més anomenar-les) ocupen més del 40 % de la superfície terrestre i són la llar de més de 2.000 milions de persones. En contra de la imatge que es té d’aquest important conjunt de biomes, les zones àrides alberguen el 36 % dels depòsits de carboni, el 30 % de les zones forestals, el 50 % de la ramaderia mundial i el 44 % de les terres de cultiu. Aquestes xifres donen una idea de la seua importància social, econòmica i ecològica –el tema del primer article del monogràfic– i advoquen per la necessitat de conèixer i comprendre el seu funcionament i gestionar les activitats humanes en un clima cada vegada més canviant. Això és clau per a permetre’n el desenvolupament i evitar-ne la desertificació.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

Jaime Martinez-Valderrama, Universitat d’Alacant

Doctor Enginyer Agrònom per la Universitat Politècnica de Madrid i investigador postdoctoral en l’Institut Multidisciplinari per a l’Estudi del Medi de la Universitat d’Alacant. És especialista en desertificació, models de simulació dinàmics i canvi global.

Emilio Guirado, Universitat d’Alacant

Doctor en Ciències del Medi Ambient per la Universitat d’Almeria i investigador postdoctoral en l’Institut Multidisciplinari per a l’Estudi del Medi de la Universitat d’Alacant. És especialista en funcionament i biodiversitat d’ecosistemes amb una perspectiva de teledetecció i aprenentatge profund.

Fernando T. Maestre, Universitat d’Alacant

Doctor en Biologia per la Universitat d’Alacant, és catedràtic d’Ecologia en la Universitat Rey Juan Carlos (en excedència) i investigador distingit en la Universitat d’Alacant, on dirigeix el Laboratori d’Ecologia de Zones Àrides i Canvi Global. És especialista en l’ecologia de les zones àrides, la desertificació i els impactes del canvi climàtic en aquests ecosistemes.

Descàrregues

Publicades

2023-02-23

Com citar

Martinez-Valderrama, J., Guirado, E., & Maestre, F. T. (2023). Introducció: Zones àrides. Oportunitats, reptes i amenaces. Metode Science Studies Jornal, (13), 6–7. https://doi.org/10.7203/metode.13.24248
Metrics
Views/Downloads
  • Resum
    1520
  • PDF
    622

Número

Secció

Zones àrides. Oportunitats, reptes i amenaces

Metrics

Articles més llegits del mateix autor/a